Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se va afla astazi, la Moscova, unde se va intalni cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Miza intalnirii o constituie transarea problemei transnistrene. Romania, Statele Unite si NATO, care au propus i
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se va afla astazi, la Moscova, unde se va intalni cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Miza intalnirii o constituie transarea problemei transnistrene. Romania, Statele Unite si NATO, care au propus internationalizarea fortelor militare din Transnistria o data cu retragerea trupelor rusesti, urmaresc cu cea mai mare atentie intalnirea de azi. Este pentru a doua oara in aceasta luna cand Putin si Voronin se afla fata-n fata, pentru a discuta pe tema solutionarii conflictului transnistrean.
Semnalele date in ultima vreme de liderii din Republica Moldova au confirmat o apropiere de Moscova, dupa ce relatiile dintre cele doua state s-au degradat vizibil, luand in calcul faptul ca, la inceputul saptamanii, presedintele Voronin a preferat sa ignore summitul GUAM de la Baku, unde s-au reunit adversarii declarati ai Moscovei. Pe de alta parte, premierul Vasile Tarlev a afirmat ca negocierile pe marginea crizei transnistrene, intrerupte de peste un an, trebuie reluate in formatul "5plus2". Mai mult, Tarlev nu s-a ferit sa declare ca "problema moldo-transnistreana ar putea fi rezolvata in timpul cel mai apropiat, chiar in luna iunie". Informatii despre posibile convorbiri moldo-ruse in afara formatului de negocieri "5 plus 2" in problema transnistreana (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, OSCE, Ucraina, SUA si UE) au aparut in urma cu o luna, dupa o vizita a secretarului adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubakov, la Chisinau. Presa de peste Prut i-a atribuit acestuia pregatirea unor noi propuneri rusesti pentru rezolvarea conflictului din stanga Nistrului, pe care Zubakov le-ar fi adus la Chisinau sub forma unui document, botezat "planul Kozak-2", dupa exemplul Memorandumului Kozak cu privire la rezolvarea diferendului transnistrean (2003), noteaza Rompres.
Intelegere bilaterala pe la spatele negociatorilor "5 plus 2"
Despre vizita presedintelui Voronin la Moscova nu se cunosc prea multe detalii, dar analistii sunt convinsi ca agenda convorbirilor va fi dominata de situatia transnistreana. "Cei doi sefi de stat vor discuta o gama larga de probleme bilaterale, incluzand si Transnistria, care, intr-adevar, reprezinta o problema grava a relatiilor noastre", au confirmat surse bine informate de la Kremlin, citate de ziarul Kommersant. Potrivit acestora, cei doi lideri au deja conturate anumite planuri privind solutionarea chestiunii transnistrene, iar Rusia si Chisinaul sunt determinate sa rezolve problema. Kommersant aminteste si speculatiile din mass-media, potrivit carora Moscova si Chisinaul ar fi ajuns la o intelegere bilaterala, pe la spatele formatului de negocieri "5 plus 2" in problema transnistreana cu privire la viitorul Transnistriei si legalizarea, pentru inca zece ani, a prezentei trupelor ruse in estul Republicii Moldova. Iar punctul forte al eforturilor Moscovei il constituie semnarea unui acord intre Vladimir Voronin si liderul separatist transnistrean Igor Smirnov, in prezenta liderului de la Kremlin, in calitate de mediator. La finele saptamanii trecute, presedintele Voronin afirma ca tara sa vrea inlocuirea fortelor actuale de mentinere a pacii din Transnistria cu o misiune civila compusa din observatori. Comentand o initiativa a SUA, de la Bruxelles, referitoare la inlocuirea actualelor casti albastre ruse din Transnistria cu o misiune de pace internationala, la care sa participe si Rusia, liderul de la Chisinau sustinea ca autoritatile din Republica Moldova nu au nici un interes in a schimba o forta militara de mentinere a pacii cu o alta, intrucat Moldova este un stat neutru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.