CERCETARI - Grasimi sanatoase
Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii arata ca inlocuirea grasimilor nocive cu cele sanatoase reduce riscul producerii accidentelor cardiovasculare mai mult decat reducerea cantitatii de grasimi din organism. Experienta medicilor in domeniu si rezultatele studiului au aratat ca dietele bazate pe grasimi si riscurile accidentelor cardiovasculare sunt puternic corelate, 50% dintre decesele din Europa fiind cauzate de acestea. Si colesterolul scade sau ramane la un nivel normal atunci cand se consuma grasimile sanatoase.


NEREGULI - Toxiinfectie alimentara
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Mures a constatat nereguli grave in urma anchetei epidemiologice efectuate la un restaurant din Targu-Mures, unde s-a desfasurat nunta care a imbolnavit peste 50 de persoane de toxiinfectie alimentara. Examenele de laborator au evidentiat ca majoritatea aperitivelor erau contaminate cu stafilococ si enterobacteriacee. Raportul arata ca la prepararea si servirea mesei au participat si persoane din afara unitatii, o parte dintre ele fara control medical, iar in restaurant au fost introduse si produse din surse neautorizate sanitar-veterinar. DSVSA Mures a dispus suspendarea temporara a activitatii si sanctionarea contraventionala a sefului de unitate.


MASURI - Grau modificat genetic
Prima incercare a Australiei de a modifica genetic graul va avea loc in Victoria in cursul acestui an, intrucat guvernul incearca sa gaseasca o solutie pentru lipsa alimentelor cauzata de seceta. Oficialitatile australiene vor evalua performantele agronomice ale recoltelor de cereale modificate genetic si pentru inceput vor cultiva 0,300 hectare de grau cu rezistenta ridicata la temperaturi foarte ridicate.


CONTROALE - Verificari intensive pe Litoral
Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) vor intensifica pe perioada verii si in special pe litoral, numarul de contrale care vizeaza conditiile de igiena in producerea, depozitarea si vanzarea produselor alimentare. Inspectorii isi desfasoara activitatea dupa un program bine stabilit, dar raspund si sesizarilor venite din partea consumatorilor care au neclaritati.