Afirmam, in editorialul de saptamana trecuta (ZIUA, 14.VI.07), ca Franta va deveni cu adevarat o republica de dreapta, dupa victoria lui Nicolas Sarkozy, presedintele Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), impotriva socialistei Ségolène Royal, si succesul categoric obtinut de aceasta formatiune politica, in primul scrutin al alegerilor legislative. In final, n-a fost sa fie chiar asa, conservatorii obtinand 318 locuri, din 577, cu mult mai putine prevazute in sondaje, dar destule pentru a avea o majoritate confortabila fata de Partidul Socialist (190 locuri), principalul opozant. De altfel acea stanga franceza, in frunte cu Partidul Comunist, a suferit o infrangere usturatoare, iar extrema dreapta a lui Le Pen nu a obtinut nici un mandat de parlamentar, iesind din istorie!
"Valul albastru" (culoarea sub care a defilat Sarko si UMP) n-a devenit tsunami, cum credeau unii analisti, astfel ca acum componenta Adunarii Nationale este destul de echilibrata. In saptamana dintre cele doua tururi, francezii au cugetat asupra unui fenomen care ar fi putut aduce tara in pericol de a deveni monocolora, neconforma normelor democratiei. De altfel, Le Monde atrasese atentia: "Daca valul albastru se va transforma intr-un tsunami, Sarkozy va exercita o putere fara limite si fara nici o contrapondere reala". Asa se face ca actuala configuratie legislativa a adus cu sine cateva surprize, unele de substanta.
In primul rand, guvernamentale. Premierul Francois Fillon a trebuit sa-si remanieze echipa, formata doar cu vreo doua saptamani inainte. Cea mai notabila este iesirea din scena a ministrului Ecologiei, Alain Juppe, deoarece nu a fost ales deputat in circumscriptia sa din Bordeaux, unde este primar, pierzand in favoarea unei socialiste. In noul Guvern, aprobat de Sarkozy, locul acestuia l-a luat Jean Louis Borloo, fostl ministru al Economiei, post ocupat acum de Christine Lagarde, prima femeie din istoria Frantei numita in aceasta functie majora. Ministrul Justitiei este Rachida Dati, o magrebiana culta si tenace, iar la Externe a fost numit socialistul Jean Michel Bokel, secretar de stat la cooperare si francofonie, alaturi de o tanara senegaleza, Rama Yade, din conducerea UMP. O alta surpriza este numirea lui Bernard Laporte, selectionerul echipei nationale de rugby, fost mare jucator international, ca secretar de stat pentru tineret si sport.
Cu aceasta echipa, condusa tot de Fillon, Sarkozy are toate sansele sa-si puna in aplicare programul prezidential privind economicul si socialul, pe calea reformelor in ceea ce inseamna munca, drepturi salariale, micsorarea unor impozite si taxe, o noua legislatie universitara, o alta privind emigratia si o alta tintind masurile ce trebuie luate impotriva delicventei, a actiunilor parazitare si violente. Iata de ce, unul dintre sustinatorii lui Sarko s-a adresat conationalilor sai: "vous êtes sur la bonne voie", adica "sunteti pe drumul cel bun"!
P.S. Surpriza absoluta o reprezinta despartirea (nu divortul, deoarece au convietuit, avand 4 copii) dintre Sègolène Royal si Fran¢ois Hollande, secretar general al PS, dupa trei decenii de concubinaj.