Moneda europeana a atins valoarea minima a ultimilor 5 ani in raport cu leul.

Leul isi continua aprecierea puternica in raport cu euro. Moneda unica a fost cotata la finalul sedintei la 3,1999 lei, in scadere cu 0,39%, echivalentul a
Moneda europeana a atins valoarea minima a ultimilor 5 ani in raport cu leul.

Leul isi continua aprecierea puternica in raport cu euro. Moneda unica a fost cotata la finalul sedintei la 3,1999 lei, in scadere cu 0,39%, echivalentul a un ban. Din nou, aprecierea a fost provocata de ordinele de tranzactionare venite din zona strainilor.

"Moneda nationala s-a apreciat brusc dupa ora 11.00, semn ca ordinele de tranzactionare au venit in special de la investitorii straini care pot sa miste piata interbancara. Cererea de lei a venit si de la companiile locale care trebuie sa isi plateasca taxele la bugetul de stat pina pe 25 ale lunii", comenteaza Melania Hancila, analist la Credit Europe Bank. Cursul afisat ieri de BNR nu a mai fost atins din 20 iunie 2002. Leul s-a apreciat si fata de dolarul american cu 15 lei vechi pina la 2,3911 lei/dolar.

Aprecierea agresiva a monedei nationale nu este numai un motiv de bucurie. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, s-a declarat ieri "deranjat" de aprecierea leului. "Aceasta apreciere a monedei nationale ii avantajeaza pe importatori. Insa grija mea sint exportatorii. Acestia sint foarte afectati si mai ales cei din industria textila", a declarat Vosganian, care a admis totusi ca intarirea leului ajuta dezinflatia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.