Ministrul Cioroianu le credea in Israel, dar romancele care vor acasa erau inca in Gaza.

Mai multe romance, majoritatea casatorite cu palestinieni, incearca de cateva zile sa paraseasca Fasia Gaza pentru a se intoarce in Romania. Autoritat
Ministrul Cioroianu le credea in Israel, dar romancele care vor acasa erau inca in Gaza.

Mai multe romance, majoritatea casatorite cu palestinieni, incearca de cateva zile sa paraseasca Fasia Gaza pentru a se intoarce in Romania. Autoritatile mai ca le-au pierdut pe drum ieri.

De o parte sunt membrii Hamas, care trag in aer rafale ca sa-i sperie pe cei care vor sa plece, de cealalta, check-point-ul israelian militarizat de la Erez.

Un numar de 11 romance, impreuna cu 19 copii, plus un barbat spera ca in aceasta dimineata sa treaca in Israel si de acolo sa gaseasca o cale de a ajunge in Romania. Multe dintre femei se vor rupe de familii, pentru ca au soti palestinieni, iar acestia nu pot pleca din Gaza.

LUPTE. Romancele spun ca abia daca si-au putut parasi locuintele in ultimele luni, din cauza luptelor dintre gruparile Fatah si Hamas. "Am ramas sechestrati cu copiii in case, uneori pititi intr-un colt al baii, ascunzandu-ne de rachetele RPG si bombardamente", a spus Adriana Sidam, o romanca din Cluj, casatorita cu un medic palestinian. Adriana sta de sapte ani in Gaza si nu s-a putut intoarce nici macar pentru inmormantarea tatalui ei in 2001.

Ministerul de Externe a afirmat, de cateva zile, ca lucreaza la definitivarea unui traseu prin care acestea sa fie scoase din Gaza. Cel mai probabil, de la Erez ele vor pleca spre Iordania pentru a lua avionul spre tara. Nimic nu era batut in cuie ieri, la ora redactarii materialului, fiindca una zicea MAE, alta ministrul de Externe Adrian Cioroianu, aflat la Bruxelles, completat de premierul Calin Popescu Tariceanu, si alta se intampla la fata locului. De la Bruxelles aflam ca romancele au ajuns deja in Israel, la Tel Aviv, de unde ar fi urmat sa plece spre tara. In realitate, ele nu trecusera inca de punctul Erez, iar plecarea urma sa aiba loc prin Iordania. Pana la urma, MAE a venit cu precizari: "Autoritatile israeliene isi vor da concursul pentru transferul solicitantilor din Gaza, prin Israel, in Iordania, urmand ca grupul de cetateni romani sa paraseasca Ammanul cu o cursa charter pusa la dispozitie de Guvernul roman. Sosirea in Romania va avea loc sambata noaptea". Compania Tarom a anuntat, la randul sau, ca "o cursa charter va efectua un zbor pe ruta Bucuresti-Amman-Bucuresti. Aeronava va decola de pe Aeroportul Henri Coanda azi, la ora 20:45, si va ajunge la Bucuresti la ora 3:35 (duminica)".

FARA PAZA. De mai bine de o saptamana, romancele stau cu bagajele facute si se uita cu jind la celelalte straine din Gaza: ucrainence, rusoaice, bulgaroaice, americance, turcoaice, care au fost scoase din Fasie si trimise pe cheltuiala autoritatilor din tara lor de orgine. "Uneori, viata unui om costa 380 de dolari", a spus Adriana Sidam, referindu-se la costul biletului de avion spre Romania, bani pe care putine romance din grup ii au. Din cauza luptelor nu au mai putut munci de aproape un an si jumatate, perioada in care au trait doar cu ajutorul de 300 de euro pe luna, pe care l-au primit de la UE. "Sper sa ne ajute Dumnezeu sa nu fim ranite la Erez in timp ce vom trece si sa ne vedem pe un pamant unde e pace", si-a dorit Adriana Sidam.


Traseu prin AmmanMinisterul de Externe a anuntat ieri ca in cazul a 18 dintre cetatenii care au solicitat repatrierea existau unele probleme cu documentele de calatorie, insa s-a stabilit ca ei sa primeasca pe loc, la Erez, titluri de calatorie.
Grupul de romani va tranzita Israelul intr-un autocar inchiriat de Ambasada Romaniei de la Tel Aviv. Cum vor trece in Iordania, pe la Podul Allenby, romanii vor fi preluati de Ambasada Romaniei de la Amman, a precizat corespondentul Radio Romania Actualitati in Israel. Ieri-dimineata, presedintele Traian Basescu, aflat la Bruxelles, a cerut institutiilor abilitate aducerea in tara a romanilor din Fasia Gaza care au solicitat repatrierea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.