Care mai sunt interesele politice ale juratilor din Curtea Constitutionala, stiut fiind ca majoritatea acestora si-au inceput mandatele cu voia mult prea stimabilului si prea-onorabilului Ion Iliescu? Decizia Curtii e o dovada ca aceasta actioneaza la ordine politice, la interese de grup. De data asta, din sfera lui Ion Iliescu si a PSD. La fel cum in chestiunea referendumului legat de suspendarea lui Traian Basescu, Curtea a oscilat intre Cotroceni si Palatul Victoria, functie de aceleasi interese partinice. Cum si, la randul lui, Traian Basescu a folosit sentinta Curtii pentru un discurs populist, dar foarte eficient in ceea ce priveste optiunea electoratului. Dar, apropos de acest episod, e de remarcat cum, intr-o prima instanta, judecatorii n-au avut atata sange-n vine sa o dea alba sau neagra, transferand raspunderea Parlamentului. Chiar si dupa ce l-au ajutat pe Basescu, cu acel comunicat in care n-au gasit "incalcari grave ale Constitutiei...", aceiasi jurati au dat-o la intors - speriati parca de amploarea evenimentelor - dand castig de cauza taberei adverse in ceea ce priveste majoritatea parlamentara si cui ii vine raspunderea de a suspenda suspendarea... Mentionez aici si hilarul episod cu Curtea care a tras obloanele la orele 16.00 - amanand judecata pentru mai tarziu - pentru ca se terminase programul (motiv pentru care s-a amant si publicarea decizilor in Monitorul Oficial) si asta pentru ca membrilor Curtii li se cam fause foame...
Mentalitatea comunista a judecatorilor Curtii Constitutilonale inca persista. Ceea ce transforma instanta de care vorbim intr-un instrument perfect de santaj politic. Motiv pentru care si Traian Basescu a gandit ca e bine sa apese si el pe pedala santajului, cand a cerut la SRI - iar dovezile din inscrisurile primului adjunct Florian Coldea - sa-i verifice pe judecatori in fondurile secrete ale institutiei, acum celebrele X, Y, Z. S-a dovedit, mai apoi, ca majoritatea juratilor au avut atingeri cu Securitatea, chiar daca CNSAS i-a cam scos basma curata.
Cum sa aiba Curtea Constitutionala credibilitate cand a aparut deja acuzatia in Dosarul Mineriadei ca Petru Ninosu - judecator la inalta instanta, dar si membru marcant al unui dosar din Fondul Y - a fost cel care ar fi incendiat casa lui Corneliu Coposu?! E jenant! La fel de jenant ca si partul pe care l-a dat, in direct, la Realitatea TV, langa Ion Iliescu, Dan Voiculescu, un alt exponent al dosarelor "Dunarea", cu vaste influente la Curtea Constitutionala... Cum, oare, sa mai miroasa frumos aceasta afacere?
Revenind la Ion Iliescu, mentorul PSD si-a arajnat o batranete linistita, ferita de racoarea de la Jilava, revendicata de miile de morti din decembrie '89 si de victimile mineriadelor. La fel o fi si pe Lumea Cealalta?!
Manevra Curtii ar putea fi combatuta, dar ma tem ca si de aceasta data va avea castig de cauza populismul lui Traian Basescu, care deja trage sforile ca procurorul Dan Voinea sa treaca-n civilie pentru a ontinua ancheta in ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu. Si asta in ciuda faptului ca dosarul civil va primi un numar nou si ar trebui repartizat unui procuror, aleator, prin decizia computerului. Enervant este ca si ar avea dreptate ca tot Dan Voinea sa continuie cercetarile daca le-a inceput si daca a consolidat acest dosar. Altii ar spune ca e vorba de acelasi Voinea care a facut si Rechizitoriul Ceausescu...