Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie afecteaza 17% dintre copii. Iar Comisia Europeana arata ca, anual, 27,4% din populatia UE sufera de tulburari mintale.

Numarul cazurilor de sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD) si a
Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie afecteaza 17% dintre copii. Iar Comisia Europeana arata ca, anual, 27,4% din populatia UE sufera de tulburari mintale.

Numarul cazurilor de sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD) si autism a crescut sistematic in intreaga lume. Sindromul hiperkinetic era inregistrat la 6%-8% dintre copii in urma cu cativa ani, astazi insa cifrele indica valori de 17%.

"Autismul se regaseste cu o prevalenta de 60 de cazuri la 10.000 de copii", arata prof. dr Mircea Tiberiu, presedintele Societatii Nationale de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania. Cauzele acestui fenomen sunt poluarea, stresul din timpul sarcinii, dieta bogata in aditivi alimentari, care afecteaza sistemul nervos al copilului inca din perioada intrauterina.

CONGRES. La Congresul National de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, specialistii incearca gasirea unor solutii pentru depistarea precoce a acestor afectiuni. Se urmareste implicarea parintilor, a educatorilor si a profesorilor in diagnosticarea precoce a ADHD. Simptomele specifice - neatentia, hiperactivitatea si impulsivitatea - devin evidente o data cu inceperea scolii.
Sindromul poate fi sugerat de note mici, slabe abilitati de planificare a invatarii, probleme de socializare, imagine negativa despre sine. "Din pacate, in tara noastra, rolul psihologului in scoli si gradinite nu este definit. In acest moment, la nivel national nu sunt decat 60 de psihologi in gradinite", afirma psihologul Domnica Petrovai de la Centrul National de Sanatate Mintala. Riscurile pe termen lung sunt dintre cele mai grave, copiii cu ADHD netratati pot deveni adulti cu probleme de adaptare sociala sau cu tulburari afective.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.