Procurorii militari nu mai pot ancheta cauze in care, pe langa militari, sunt implicati si civili, astfel ca dosarele cu asemenea invinuiti ori inculpati urmeaza sa fie transferate la parchetele civile si, pe cale de consecinta, procesele de judecata
Procurorii militari nu mai pot ancheta cauze in care, pe langa militari, sunt implicati si civili, astfel ca dosarele cu asemenea invinuiti ori inculpati urmeaza sa fie transferate la parchetele civile si, pe cale de consecinta, procesele de judecata vor avea loc la instantele civile.


PRIN RICOSEU. Curtea Constitutionala a constatat ieri ca articolul 3, alineatul 2, din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili incalca legea fundamentala a tarii. Curtea a admis astfel exceptia de neconstitutionalitate a acestui articol, invocata de avocatii dintr-un proces referitor la furtul din conductele petroliere din judetul Prahova, in care sunt angrenati civili si fosti politisti. Dosarul a intrat pe rolul CC, la sfarsitul anului 2006, potrivit comunicatului de presa emis marti de instanta pentru a denunta "terorismul juridic" la care a fost supusa de unele asociatii de revolutionari, cu privire la acest caz. Asociatiile respective si-au exprimat temerea ca trimiterea dosarelor catre procurorii civili sau disjungerea acestora n-ar avea ca scop decat tergiversarea anchetelor si, implicit, protejarea unor importanti oameni politici si militari, care s-au "sustras de peste 17 ani, cercetarii si judecarii pentru faptele penale si crimele pe care l-au comis".


DE LA SPM, LA PG. Motivele care i-au determinat pe magistratii constitutionali sa ia decizia de ieri nu au fost inca facute publice. Decizia Curtii Constitutionale este obligatorie o data cu publicarea ei in Monitorul Oficial, astfel ca Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala va trebui modificata in sensul dispus de instanta. Respectand cele spuse de Curte, dosarul mineriadei din 13-15 iunie a€™90 si dosarele Revolutiei, cercetate pana acum de generalul de justitie Dan Voinea, vor trece la procurii civili. Acolo unde, de altfel, "s-a cerut" si fostul consilier al presedintelui Ion Iliescu, amiralul Emil "Cico" Dumitrescu, audiat marti de procurorii Sectiei Parchetelor Militare, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie a€™90.

Chestionat telefonic, fostul sef al statului Ion Iliescu nu a comentat verdictul, dar a subliniat ca ii este indiferent cine instrumenteaza dosarele Revolutiei si mineriadei. "Indiferent cine le instrumenteaza tot dosare politice sunt, nu in general, ci ma refer la incercarea de incriminare a mea, care are clar o tenta politica", ne-a declarat ieri Ion Iliescu. Purtatorul de cuvant al Ministerului Public, Robert Cazanciuc ne-a precizat ca transferul dosarelor (total sau dupa disjungere) nu poate avea loc mai devreme de publicarea deciziei in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.