Populatia tarii, greu incercata in zilele Razboiului Liban II, avea nevoie de o asemenea numire: Ehud Barak este general in rezerva, fost sef al Statului Major al armatei israeliene, fost ministru al Apararii, fost prim-ministru, si in toate aceste f
Populatia tarii, greu incercata in zilele Razboiului Liban II, avea nevoie de o asemenea numire: Ehud Barak este general in rezerva, fost sef al Statului Major al armatei israeliene, fost ministru al Apararii, fost prim-ministru, si in toate aceste functii a stralucit. Un singur lucru i se imputa: ca a fost prea naiv in speranta ca va incheia repede pacea cu palestinienii si cu lumea araba. Poate ca va reusi in a doua runda, pentru ca generalul, ales recent presedinte al Partidului Muncii, nu-si ascunde strategia: a primit portofoliul Apararii, cu gandul la alegerile care nu mai pot intarzia mult, si atunci va cere sefia Guvernului. Ehud Barak devine ministru al Apararii intr-un moment de criza acuta a societatii palestiniene. Gaza, tranformata de fostul premier palestinian Ismail Hanyieh in "Hamasland" si Cisiordania devenita "Fatahland", sub conducerea unui Mahmoud Abbas (Abu Mazen), acuzat de tot mai multi palestinieni ca ar fi marioneta americanilor si a israelienilor. Evident, Israelul nu va permite ca Hamas sa prinda cheag in Gaza si nu-l va lasa pe Abu Mazen sa se prabuseasca. Statele Unite si Uniunea Europeana s-au grabit ieri sa anuleze blocada economica si au reinnoit aprovizionarea Cisiordaniei cu bani, marfuri si alte ajutoare. Israelul ar vrea sa faca mai mult, dar deocamdata nu stie cum. Ar fi putut permite miilor de refugiati palestinieni, suporteri Fatah, care incearca sa paraseasca Gaza si sa-si salveze viata, sa ajunga in Cisiordania. Ingramaditi pe fasia ingusta de granita de la Erez, sub soarele torid, fara apa si fara mancare, ei nu se pot intoarce de unde au fugit si nici nu sunt lasati sa-si continue drumul; Tzahal si serviciile speciale se tem ca printre refugiati se ascund teroristi care odata ajunsi in Cisiordania vor relua atentatele anti-israeliene. Premierul Ehud Olmert a discutat ieri cu presedintele Statelor Unite si despre aceasta situatie insolubila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.