Oficialii postului spun ca nu pot aduce inca sistemul de inalta definitie in Romania pentru ca nu exista suport tehnic sau audienta.

Discovery Channel a prezentat zilele acestea, la Varsovia, ultimele sale noutati in materie de pro
Oficialii postului spun ca nu pot aduce inca sistemul de inalta definitie in Romania pentru ca nu exista suport tehnic sau audienta.

Discovery Channel a prezentat zilele acestea, la Varsovia, ultimele sale noutati in materie de programe transmise in sistem de inalta definitie (High Definition - HD), printre care si canalul Discovery HD, prezent deja in 15 tari. Katarzyna Kieli, vicepresedintele diviziei Discovery Networks Europe, a explicat jurnalistilor romani prezenti la conferinta de presa care sint perspectivele implementarii tehnologiei HD si in Romania.

Ce aduce nou Discovery HD?

Toate filmarile de pe Discovery HD sint facute cu tehnologie HD. Multe canale tv care ofera servicii HD transforma produse tv cu tehnologie traditionala in calitate HD, dar calitatea nu ramine aceeasi ca atunci cind lucrezi de la bun inceput cu tehnologie HD. Din acest motiv, celelalte canale au de la bun inceput alte posibilitati. Si folosim aceasta tehnologie nu doar la Discovery HD, dar si la alte canale ale retelei noastre, precum Travel, Nature s.a. Exceptiile le constituie, desigur, materialele de arhiva, cum sint cele din Al Doilea Razboi Mondial sau cele realizate in alb-negru.

Cind va ajunge in Romania?

Noi putem lansa Discovery HD oricind, adica si in acest moment, n-avem nici o problema cu asta. Acest lucru se va intimpla insa cind va exista o nevoie reala din partea distribuitorilor si a consumatorilor romani pentru programe de inalta definitie. Avem sperante mari in Romania, dar inca nu se intimpla nimic in acest sens. Piata din Romania este foarte promitatoare, dar ne trebuie o platforma, infrastructura necesara, nevoi din partea celorlalti jucatori ai pietei. Ai nevoie de suport digital, nu poti lansa o televiziune HD in sistem analog. Ai nevoie de retele de cablu digitale si de un mediu digital. Conteaza foarte mult si ce vor oamenii, cit de mult simt nevoia tehnologiei HD. Eu cred ca aceasta nevoie va creste pentru ca imaginile cu definitie inalta sint folosite si in alte sisteme, precum playstation-uri, jocuri video etc. Aceasta sporeste apetitul pentru calitate si in cazul celor care vor sa vada programe tv. Cu cit oamenii vor deveni mai familiari si mai obisnuiti cu tehnologia HD, cu atit aceasta nevoie o vor resimti si in privinta consumului de programe tv. Acesta va fi vectorul care va domina intreaga piata, inclusiv in Romania, el va impinge intreaga lume sa adopte, sa foloseasca tehnologiile noi. Momentan insa, tehnologia HD este mai scumpa in toate componentele decit alte tehnologii.

Ce urmeaza, tehnologic vorbind, dupa HDTV?

Mai incolo de HD nu prea cred ca sint multe de facut, pentru simplul fapt ca ochiul omului nu poate percepe o calitate mult mai buna, deci ne aflam oarecum la o limita. Nimeni nu stie, si cred ca nici nu si-a pus intrebarea, cum va fi peste 5, 10 ani, dar in mod cert HD stabileste o platforma care va impune, va fi preluata de toate canalele tv, de la televiziunea digitala la cea de pe net.

Primii in Europa de Est In decembrie anul trecut, la aniversarea a 11 ani pe piata romaneasca, PRO TV a lansat primele servicii de televiziune de inalta definitie (High Definition-HD) din Europa de Est. Postul din Pache Protopopescu a investit zece milioane de euro pentru echipamentele necesare si constructia unui nou studio de televiziune.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.