Administratia Nationala de Meteorologie a trimis o atentionare meteo privind temperaturile ridicate in 23 de judete din partea de sud a tarii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului. Atentionarea, cu cod galben, este valabila
Administratia Nationala de Meteorologie a trimis o atentionare meteo privind temperaturile ridicate in 23 de judete din partea de sud a tarii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului. Atentionarea, cu cod galben, este valabila pentru judetele Arad, Arges, Bucuresti, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea si Vrancea.
Astfel, in intervalul 21 - 24 iunie, in cursul dupa-amiezelor, vremea va fi caniculara in sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumatatea sudica a Moldovei si local in Dobrogea, unde valorile temperaturii aerului vor atinge si depasi frecvent 35 de grade pana la 37 - 38 de grade. In acelasi interval de timp, indicele temperatura - umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80 in cea mai mare parte a tarii, exceptand regiunile nordice. Starea de disconfort termic se va mentine si in cursul noptilor cand temperatura aerului nu va cobori sub 20 de grade, cu deosebire in sudul teritoriului. Este posibil ca valul de caldura sa continue si la inceputul saptamanii urmatoare, precizeaza comunicatul.
Capitala se scalda in apa
Strandurile si fantanile arteziene administrate de Primaria Capitalei sunt deschise non-stop, municipalitatea solicitand societatilor de salubrizare sa suplimenteze activitatea de stropire a strazilor - cu precadere pe timpul noptii - in perioada caniculei. Primaria Capitalei a dat dispozitiei societatii Apa Nova sa monteze corturi in zonele aglomerate, unde trecatorilor le va fi distribuita apa potabila. Primariile bucurestene au infiintat puncte de prim-ajutor in zonele aglomerate ale Capitalei, unde bucurestenii carora li se va face rau din cauza caldurii vor primi asistenta medicala de specialitate.
Sute de apeluri la Ambulanta
Serviciul de Ambulanta Bucuresti a fost asaltat, ieri, de persoane care au cerut ajutorul pentru cauze determinate de caldura (n.r. - accidente vasculare cerebrale, hipertensiune, lipotimii si sincope si stari febrile). Apelurile de ieri au venit dupa o noapte dificila, cand Serviciul de Ambulanta Bucuresti a fost solicitat si in trei cazuri in care, din pacate, persoanele erau deja decedate.
Tot din cauza caldurii Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Bucuresti a cerut sprijinul rezidentilor pentru a completa echipajele de la Salvare, iar alti 20 de asistenti medicali din spitale vor fi detasati la posturile de prim-ajutor din Capitala.
Prefectii au fost consemnati la post
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a cerut reprezentantilor autoritatilor locale sa ramana, pe cat posibil, in localitatile pe care le reprezinta si sa elaboreze inventarele si planurile necesare pentru interventii in caz de seceta.
David a cerut prefectilor sa elaboreze un inventar, pentru fiecare localitate, cu privire la cantitatea de apa necesara in situatia in care, din cauza secetei, locuitorii ar ramane fara surse de apa potabila.
Ministrul a mai spus ca, in localitatile afectate de seceta, unde nu mai sunt surse de apa potabila, angajatii Inspectoratelor Judetene pentru Situatii de Urgenta vor transporta apa, distributia acesteia urmand sa se faca in asa fel incat transporturile sa nu afecteze interventiile la incendii. (L.M., C.P., C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.