Investitiile IT ale companiilor vor inregistra in 2007 o crestere medie de 23%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui studiu realizat de asociatia CIO Council. "Studiul - <> - se bazeaza pe raspunsurile date de 25 de dire

Investitiile IT ale companiilor vor inregistra in 2007 o crestere medie de 23%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui studiu realizat de asociatia CIO Council. "Studiul - <> - se bazeaza pe raspunsurile date de 25 de directori IT ai celor mai mari companii din tara cu venituri insumate ce depasesc 15 miliarde euro", a aratat presedintele CIO Council, Felix Enescu.
Primele 25 de companii din Romania au alocat anul acesta un buget de 270 de milioane de euro pentru domeniul IT&C, cu 23% mai mult decat anul trecut, in principal datorita cresterii economice generale, se arata in document. "Companiile mari dispun anul acesta de bugete marite pentru IT, ca rezultat al cresterii economice din Romania, care a determinat firmele sa fie mai putin stricte in ceea ce priveste cheltuielile cu infrastructura IT&C", a declarat presedintele CIO Council, Felix Enescu. O mare parte din bugetele de IT ale companiilor mari vor fi alocate anul acesta proiectelor care contribuie la dezvoltarea companiilor, si nu doar proiectelor care urmaresc realizarea de economii.

Piata, in plina dezvoltare

"Ritmul accelerat de crestere a investitiilor IT din Romania, de 23%, poate fi atribuit dezvoltarii extensive a firmelor, dar si faptului ca tot mai multe inteleg ca segmentul IT este esential in activitatea unei firme", a spus Enescu. Conform studiului, competitia pe piata locala este in crestere. Astfel, anul trecut, 85% dintre firme isi propuneau sa creasca mai repede decat piata, iar pentru acest an nivelul se plaseaza la 75%. "Desi concurenta este in crestere, nivelul de 75% arata ca piata este in plina dezvoltare", a adaugat Enescu.
Anul trecut, 5% dintre companii considerau ca propriile planuri de crestere erau amenintate, iar in 2007 nivelul a ajuns la 15%. "Tot mai multe companii straine vin in Romania, insa totalul clientilor are un ritm de crestere mult redus", a aratat presedintele CIO Romania.
Pentru dezvoltarea afacerilor pe piata locala, cea mai mare parte a companiilor, respectiv 53%, au ca obiectiv lansari de produse si servicii, 19% se orienteaza catre parteneriate sau achizitionarea altor firme. De asemenea, 14% sunt interesate de extinderea pe noi piete si in regiune, iar tot 14% sunt interesate de extinderea relatiilor cu clientii existenti. "Nivelul firmelor care s-au aratat interesate de relatiile cu actualii clienti il consideram foarte mic, insa se explica prin faptul ca majoritatea sunt interesate de extinderea activitatii", a subliniat oficialul asociatiei CIO. Din studiul citat reiese ca 81% dintre cei intervievati considera ca inovatia este foarte importanta, insa doar 14% apreciaza domeniul IT ca fiind sursa de inovatie.

"Business intelligence", prioritatea directorilor IT

In ierarhia prioritatilor pentru acest an a directorilor de IT romani, locul principal este ocupat de solutiile pentru culegerea si interpretarea datelor legate de operatiunile companiei ("business intelligence"). Pe locul doi se afla solutiile pentru dezvoltarea infrastructurii. Locul trei este ocupat de aplicatiile de intreprindere, care includ programe de tip ERP si CRM.
Asociatia CIO Council reprezinta interesele directorilor de IT ("Chief Information Officer") din organizatii romanesti cu venituri de minimum 100 de milioane de euro. Printre membrii asociatiei se numara directorii de IT din organizatii precum Petrom, Rompetrol, Raiffeisen Bank, Vodafone, Romtelecom, Tuborg, ALRO, ING Bank, Nestle.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.