Fostul ministru este astfel indepartat scurt si fara drept de apel, ceea ce lasa in continuare dubii asupra bunei credinte cu care a fost numit in primul Cabinet Fillon. Initial, ministerul Ecologiei, dezvoltarii si amenajarii durabile, urma sa fie r
Fostul ministru este astfel indepartat scurt si fara drept de apel, ceea ce lasa in continuare dubii asupra bunei credinte cu care a fost numit in primul Cabinet Fillon. Initial, ministerul Ecologiei, dezvoltarii si amenajarii durabile, urma sa fie retrogradat, dat fiind ca fusese conceput pe masura lui Alain Juppe. Este de presupus ca Borloo nu l-a acceptat decat in conditiile in care portofoliul corespunde in continuare unui ministru de stat, numarul doi in Guvern.
Ca intr-un joc de scaune muzicale, postul eliberat de Borloo la finante ii revine Christinei Lagarde. P entru prima data in istoria Frantei, o femeie ocupa aceasta "fortareata". O alta surpriza este numirea selectionerului echipei franceze de rugby, Bernad Laporte, ca secretar de stat pentru tineret si sport. Sustinerea pe care i-a acordat-o candidatului Sarkozy in timpul campaniei electorale ii ofera astfel o spectaculoasa intrare in politica. Numirea sa va deveni efectiva abia in octombrie, dupa mondialul de rugby, pentru ca Laporte are ca prioritate castigarea cupei pentru Franta. Rachida Dati, de origine maghrebiana - ministru al justitiei - are o noua colega extrasa din randul "minoritatilor vizibile": Rama Yade, de origine senegaleza, o tanara speranta care se ocupa la UMP cu francofonia. Voluntara si bataioasa, ea spunea de curand ca in Franta "daca nu esti un barbat alb de 50 de ani ai foarte putine sanse de a accede la functii politice importante". Rama Yade completeaza echipa de la Externe, unde va ocupa postul de secretar de stat pentru drepturile omului. Sarkozy da o noua lovitura stangii, numind un al treilea socialist la ministerul de Externe: Jean Michel Bokel, secretar de stat la cooperare si francofonie. Noua echipa a fost prezentata de secretarul general al Elysee, si este "un Guvern care seamana cu diversitatea Frantei" - dupa cum spunea unul dintre noii secretari de stat. Nicolas Sarkozy i-a primit luni seara pe liderii partidului de guvernamant si le-a confirmat "dorinta de a merge foarte repede pe calea reformelor, de a pune in practica programul sau electoral, nimic altceva decat programul sau in domeniul economic si social".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.