A starnit valuri in ultimele zile propunerea politiei de a supraveghea soferii pe ascuns, din tufisuri sau cu agenti in civil care se prefac a savura inghetata in vreme ce filmeaza neregulile din trafic. Orice suflet de sofer adevarat s-a simtit revo
A starnit valuri in ultimele zile propunerea politiei de a supraveghea soferii pe ascuns, din tufisuri sau cu agenti in civil care se prefac a savura inghetata in vreme ce filmeaza neregulile din trafic. Orice suflet de sofer adevarat s-a simtit revoltat: cum sa te lasi amendat de doi indragostiti care se saruta pe o banca?

Si totusi, in viata publica, deghizarile de acest fel au capatat deja traditie. Partidele, demnitarii, functionarii si institutiile se afla de ani buni sub atenta supraveghere a unor oameni care afirma ca reprezinta interesul public, in vreme ce apara vartos o tabara sau alta de pe scena politica. Ma refer, evident, la ceea ce numim cu emfaza nejustificata "societatea civila". Si nu o fac pentru prima oara.

"Echidistanta" a devenit una din cele mai rentabile afaceri. Ea aduce si bani si functii si pozitii publice de invidiat. A devenit de-a dreptul interesant sa studiezi dinamica acestui fenomen. Care din laturile lui perverse e mai dezvoltata? Apetitul potentatilor de a cumpara suflete, idei si condeie? Sau dorinta liderilor civici de a se vinde cat mai repede si cat mai profitabil?Iata, domnul Catalin Avramescu a devenit reprezentantul presedintelui in Consiliul de Administratie al TVR. In ultimii ani, domnia sa a fost chemat sa se exprime in probleme politice ca voce independenta. De regula, intr-o dezbatere venea cineva de la putere, cineva din opozitie si domnul Avramescu, independent. Repejor descopereai ca independentul e indragostit cu patima de ideile de la Cotroceni, oricare ar fi fost ele. Alteori aveam parte de o dezbatere civica, doar intre "independenti" sadea. Pe de o parte, domnul Avramescu, pe de alta, cineva indragostit de guvern.

Dupa munca vine insa si rasplata. Ea aduce beneficii, dar cere si un sacrificiu mic de tot: numirea intr-o functie oficializeaza relatia "independentului" cu institutia de care depind ambitiile lui. Sigur, e o problema de moment. Nu pot sa-mi inchipui, de pilda, ca domnul Avramescu nu se va mai exprima "echidistant" cu privire la scena noastra politica. Sau ca nu va face un adevarat scandal la TVR ori de cate ori interesele presedintelui o vor cere. Pentru ca, daca esti nascut "independent", mori "independent", indiferent de numarul si calitatea intereselor politice pe care le reprezinti de-a lungul carierei civice.

Sa fim realisti. Nimeni nu-i cere presedintelui sa numeasca in CA al TVR inamici personali sau oameni in care nu are nici o incredere. Dar pozitia cu pricina cere o anumita experienta in analiza unor bugete, in probleme de marketing media, de branding si rebranding, o minima experienta in materie de programe.

Cum va pazi acolo domnul Avramescu interesul public daca nu pricepe nimic din hartiile care ii vor trece pe sub nas? Cum va iesi TVR din starea actuala de cvasifaliment? Simplu: in nici un fel. Sau prin cresterea taxei publice pentru televiziunea publica. Domnul Avramescu va pazi acolo numai interesele personale ale domnului Basescu, eventual, sfatuindu-se cu alti "independenti", cum ar fi Rodica Culcer.

Acest caz e numai cel mai recent si nu va fi ultimul. Presedintele si-a dorit ambasadori personali, are sociologi personali cu institutele de sondare aferente. Recent la Neptun, in vila lui Ceausescu s-au adunat si intelectualii lui personali. "Unii intelectuali" se vor fi simtit tradati. Sorin Ionita, de exemplu. El de ce nu a fost chemat?

Traian Basescu inventeaza comisii ca sa puna in fruntea lor cercetatori cu concluzii la Parchet, procurori personali si justitie privata. Iar toata iritarea care tine in loc Romania de doi ani este legata de acelasi subiect: presedintele nu a ajuns inca sa aiba si un guvern personal.

Sigur, basescianismul nu e un delict de opinie. Dar poate fi unul de competenta. In lumea visata de presedinte, sefii asociatiilor de proprietari din blocuri, de exemplu,  ar trebui sa fie adoratorii ideilor base-ciuce. Chiar daca apa calda nu mai curge, iar liftul sta saptamani in sir intre etaje.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.