Vicepresedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, a fost ales in postul de primar al capitalei Chisinau, a anuntat Comisia Electorala Centrala dupa numararea tuturor buletinelor de vot, informeaza Mediafax. Dorin Chirtoac
Vicepresedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, a fost ales in postul de primar al capitalei Chisinau, a anuntat Comisia Electorala Centrala dupa numararea tuturor buletinelor de vot, informeaza Mediafax. Dorin Chirtoaca a castigat 61,17 la suta din voturi in urma scrutinului de duminica, contracandidatul acestuia, Veaceslav Iordan, membru al Partidului Comunistilor, acumuland numai 38,83 de procente. Rata de participare la vot in capitala a fost de 36,26 la suta.
Chirtoaca s-a nascut la 9 august 1978 la Chisinau, iar in 2001 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii a fost redactor al emisiunii "Surprize, surprize" de la TVR, iar in perioada 2003-2005 a lucrat in calitate de coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. "Prin votul de la 17 iunie, locuitorii capitalei ne-au dat un plus de incredere, iar noi ne-am asumat o responsabilitate foarte mare. Rezultatele ne bucura, dar in acelasi timp ne arata cat de mult avem de muncit in situatia in care in capitala exista atatea probleme importante ramase nerezolvate", a declarat ieri Dorin Chirtoaca. Va prezentam un interviu in exclusivitate cu noul primar al Chisinaului.
Modelul capitalei mai inclinata spre modernizare, in care primaria joaca un rol central si stabileste o tendinta este prezent in Romania, dar si in Bulgaria. Credeti ca un astfel de model este posibil si in Republica Moldova?
Republica Moldova face parte din spatiul european si este firesc sa avem aceleasi tendinte. Regretam faptul ca Republica Moldova inregistreaza o anumita intarziere in raport cu celelalte state din regiune. In acelasi timp nu trebuie sa privim evolutia situatiei politice de aici prin prisma unor modele. De fiecare data trebuie sa cautam solutia specifica situatiei si timpurilor pe care le traim, solutie care in mod evident urmeaza sa se inscrie in cadrul regional si cel continental european.
Opozitia din Republica Moldova este extrem de impartita - credeti ca puteti transmite un mesaj pentru unificarea opozitiei? Care ar fi acesta?
Partidul Liberal se pronunta pentru unificarea si consolidarea opozitiei cu respectarea insa a catorva criterii principiale: fara nomenclatura comunista, fara cei care au lucrat in structurile sovietice de ocupatie si fara cei care au votat cu comunistii. In Republica Moldova nu este un singur partid comunist, sunt mai multe: dintre care unul cu denumire comunista, iar celelalte cu denumiri democratice si continut comunist, in special la varf. Avem doar cateva partide politice democratice dintre care foarte putine sunt active. Partidul Liberal este unul dintre partidele democratice active.
Moldova e cum era Romania acum zece ani
Care ar fi sansele in acest moment pentru Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana? Cum vedeti traseul spre UE?
Traseul este similar cu cel al Romaniei. In ceea ce priveste integrarea europeana, Republica Moldova se situeaza astazi aproximativ la etapa la care era Romania acum zece ani. Trebuie sa se produca insa si alternanta la guvernare. Este nevoie sa se treaca de la vorbe la fapte in ceea ce priveste aplicarea standardelor Consiliului Europei si UE.
Care sunt principalele probleme ale administratiei locale din Chisinau in viziunea dvs?
Birocratie, coruptie, opacitate, lipsa unei atitutidini responsabile fata de cetateni. De fapt, intreaga administratie publica este intr-o stagnare profunda. Sunt si oameni bine intentionati, dar din cauza nefunctionarii mecanismului administratiei publice, nici ei nu pot schimba situatia. Este nevoie de o schimbare si la nivel de factori de decizie pentru a repune in actiune mecanismul administrativ.
Ati castigat alegerile pentru primaria Chisinaului, care sunt proiectele pe care doriti sa le puneti in aplicare?
Crearea conditiilor pentru dezvoltarea economiei, demararea mai multor proiecte pentru reabilitarea si consolidarea infrastructurii, asigurarea prestarii unor servicii publice de calitate, precum si asigurarea achitarii serviciilor de catre populatie strict pe baza consumului excluzand achitarea pierderilor din retea etc. Pentru a putea vorbi insa de schimbarea situatiei in ansamblu, trebuie in primul rand ca primaria sa dea un semnal clar si ferm de neacceptare a situatiei actuale si de stabilire a unor relatii de parteneriat si incredere cu agentii economici pentru a incuraja reinvestirea profitului si pentru a crea conditii investitorilor straini sa vina si in aceasta regiune a Europei.
Cum ati reusit sa castigati alegerile sprijinit de un partid totusi mic, Partidul Liberal?
Am muncit impreuna cu intreaga echipa pentru obtinerea acestui rezultat. Am promovat consecvent solutiile noastre, am pastrat o relatie corecta, bazata pe incredere cu cetatenii care ne sustin. Partidul comunistilor nu e nici pe departe atotputernic, are insa destui sateliti care l-au ajutat sa vina la putere si sa se mentina in acesti ani. In ceea ce priveste partidul din care fac parte, Partidul Liberal, acesta este in crestere si rezultatele alegerilor arata clar ca politica si mesajul Partidului Liberal sunt corecte.
Sprijin de la PPCD
Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) de la Chisinau a decis sa-l sustina pe Dorin Chirtoaca (foto) in turul doi al alegerilor de primar al Chisinaului. Anuntul a fost facut de ex-candidatul de primar al PPCD, Alexandru Corduneanu, in ziarul "Flux". Corduneanu a declarat ca "democratii sunt obligati sa se solidarizeze la nivel local pentru a administra puterea in interesul cetateanului". "Dupa prabusirea catastrofala a comunistilor, inregistrata in toata tara, toate partidele de orientare democratica s-au angajat in procesul de constituire a unor majoritati post-electorale necomuniste in consiliile locale. Ne bucuram ca declaratia facuta in acest sens de Iurie Rosca inca la 4 iunie a fost urmata de luari de pozitie similare practic din partea tuturor partidelor necomuniste care au reusit sa obtina reprezentare in organele puterii locale", a mentionat Corduneanu. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.