Rusii adora teoria (sau teoriile, daca doriti...) conspiratiei, motiv pentru care o noua carte si un nou film, bazate pe aceeasi ipoteza, urmeaza sa apara in patria lui Vladimir Putin. Subiectul? Grigori Rasputin a fost ucis la ordinul guvernului
Rusii adora teoria (sau teoriile, daca doriti...) conspiratiei, motiv pentru care o noua carte si un nou film, bazate pe aceeasi ipoteza, urmeaza sa apara in patria lui Vladimir Putin. Subiectul? Grigori Rasputin a fost ucis la ordinul guvernului britanic, condus la vremea respectiva de liberalul David Lloyd George. a€žPlanul", daca ar fi sa il credem pe autor - scriitorul si istoricul Alexandr Lebedev, urmarea a€ždebarcarea" tarului Nicolae al II-lea si inlocuirea lui cu printul Dimitri, caracterizat ca fiind a€žun bisexual supus Londrei".  
UN MIC PLAGIAT? Ipoteza conform careia britanicii ar fi fost implicati in asasinarea a€žmisticului" Rasputin (1916) nu este insa tocmai noua. In 2004, Richard Cullen, un fost angajat al Scotland Yard, si istoricul Andrew Cook au concluzionat ca Rasputin a fost impuscat de Oswald Rayner, un spion britanic care mai tarziu a devenit corespondent al ziarului a€žDaily Telegraph" la Helsinki. Potrivit teoriei lor, membrii guvernului majestatii sale erau ingrijorati de faptul ca Rasputin si-ar putea folosi influenta asupra familiei regale pentru a impinge lucrurile spre un armistitiu intre Rusia si Germania.  
ESECUL PLANULUI a€žA". Coincidenta sau nu, varianta lui Lebedev apare pe fondul acuzelor la adresa Regatului Unit, care ar intentiona din nou sa slabeasca si sa discrediteze Rusia (a€žscandalul" Litvinenko), acuze venite dinspre fosta a€žPiata Rosie". Scenariile anterioare povesteau cum Rasputin ar fi supravietuit otravirii cu cianura si impuscarii, inainte de a fi ucis in bataie si aruncat in raul Neva. Potrivit lui Lebedev lucrurile au stat cu totul si cu totul altfel. Carevasazica, Lloyd George a decis sa-l inlature pe tar de la putere, dupa ce fortele Antantei (Franta, Imperiul Britanic si Imperiul Rus) au fost invinse la Gallipoli, in decembrie 1915 - o campanie, sustine scriitorul, a€žal carei scop nu a fost acela de a ataca Turcia, ci de a slabi Rusia".  
PLANUL a€žB". Dupa ce turcii i-au a€žrusinat" pe aliati in Dardanele, Lloyd George s-a temut ca pozitia Rusiei in zona se va consolida dupa razboi. In acest context, fiind constient de popularitatea din ce in ce mai scazuta a tarului, premierul britanic a pus la cale un plan a€ždiabolic" care prevedea preluarea puterii de catre varul lui Nicolae al II-lea, anglofilul print Dimitri. Iubitul homosexual al acestuia, printul Felix Iusupov, a primit misiunea de a-l invita pe Rasputin in casa lui, si de a-l a€žconvinge" sa isi foloseasca influenta asupra tarinei Alexandra, pentru ca aceasta din urma sa isi determine ilustrul sot... sa abdice. Rasputin a refuzat, moment in care a€žplanul B" a fost pus in aplicare. Prin uciderea a€ževlaviosului", britanicii ar fi fost convinsi ca vor impusca doi urecheati dintr-o data: familia regala ar fi fost atat de indurerata incat membrii ei ar fi devenit mai usor de manipulat, iar mostenitorul tronului, tareviciul, ar fi murit, lipsit de protectia a€ždivina" oferita de acelasi Rasputin.  
EPILOG. Nu e pentru cine se pregateste... Se stie ce a urmat. Cu largul concurs al Germaniei, bolsevicii lui Lenin au profitat de slabirea autoritatii seculare a tarului, iar epidemia de a€žciuma rosie" ce a urmat isi mai face simtite efectele si astazi, la aproape un secol de la asasinarea lui Grigori Rasputin. Spre vesnica pomenire a raposatului, Biserica Ortodoxa Rusa a decis sa sprijine cele doua proiecte ale lui Lebedev, cartea si filmul, patriarhul Alexei al II-lea dandu-si acordul ca unul dintre preotii din subordine (un oarecare Ivan Oklobistin) sa joace rolul lui Rasputin. Amin!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.