In 2006, muncitorii romani din diaspora au trimis in tara peste cinci miliarde de euro. Insa cresterea incepe sa se plafoneze, ceea ce inseamna ca multi au ales sa se stabileasca acolo. Asa ca, sindicatele au ajuns sa incurajeze importul de forta de munca.

3,4 milioane de romani lucreaza in strainatate, potrivit estimarilor Blocului National Sindical (BNS). Aceste estimari le depasesc chiar si pe cele oficiale referitoare la munca la negru. Astfel, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, 1,2 milioane de romani lucreaza afara legal, iar o estimare a Ministerului Muncii arata ca putin peste doua milioane de romani muncesc in strainatate, cu sau fara forme legale. Presedintele BNS, Dumitru Costin, sustine ca diferentele ar aparea din cauza ca oficialii statului roman declara cifre mai mici referitoare la numarul romanilor plecati in strainatate in scop de munca. Practic, o mare parte dintre muncitorii din strainatate lucreaza doar sezonier, iar o mare parte a timpului si-o petrec in Romania. In statisticile oficiale apar numai cei care se afla la munca afara intr-un anumit moment. Potrivit lui Costin, migratia romanilor a creat un „urias" deficit de muncitori pe piata fortei de munca, in special in constructii si in industria textila. Criza muncitorilor din Romania va fi rezolvata cu muncitori din alte state, in special extracomunitare, a mai precizat Costin. Potrivit acestuia, in prezent, in Romania lucreaza aproximativ 12.000 de muncitori straini, dupa numarul de permise de munca eliberate de autoritati. Cei mai multi straini veniti la munca sint din Republica Moldova, Turcia si China. Costin a mai spus ca numarul strainilor veniti la munca in Romania va creste in perioada urmatoare, pentru ca „presiunea investitionala este mare, iar resursele umane sint limitate". Acesta se declara de acord cu importul de muncitori si, mai mult, se declara dispus sa-i reprezinte sindical pe muncitorii straini din Romania. O intelegere a fost deja incheiata intre Blocul National Sindical si Federatia Sindicatelor din China (ACFTU) pentru reprezentarea reciproca a intereselor salariatilor romani din China si a celor 3.000 de chinezi care lucreaza in Romania.

Cetatenii romani care lucreaza in strainatate au trimis anul trecut in tara 5,3 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Asta inseamna o crestere de 40% fata de anul precedent, mult mai mica decit cea inregistrata in 2005, de 169%. In general, aceste fluxuri se reduc pe masura ce respectivele persoane locuiesc o perioada mai indelungata in afara tarii de origine, spune BNR.

Incetinirea ritmului de crestere a sumelor trimise in tara observata de BNR ascunde un fapt cu implicatii sociale majore. „Desi suma trimisa in tara este mare, ritmul de crestere a incetinit. Inseamna ca migratia sezoniera este inlocuita de migratia definitiva a muncitorilor", ne-a declarat Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Sursele dominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie si Spania pentru transferurile curente ale lucratorilor angajati pe mai mult de un an, respectiv Italia, SUA, Germania pentru veniturile din contracte pe termen scurt.

Citeste si: 4.300 de euro pe luna, salariu de cercetator in Romania Salarii de mimim 1000 de euro pentru „munca de jos" in strainatate In urma cu o luna, BNS a protestat fata de liberalizarea completa a pietei muncii. La www.cotidianul.ro/select