Cand se enerveaza rau, pesedistii spun ca ei au castigat alegerile parlamentare din 2004 si ca, pe cale de consecinta, ei ar fi trebuit sa faca Guvernul. Greu de imaginat ce s-ar fi putut intampla cu Romania al carei presedinte este Traian Basescu si
Cand se enerveaza rau, pesedistii spun ca ei au castigat alegerile parlamentare din 2004 si ca, pe cale de consecinta, ei ar fi trebuit sa faca Guvernul. Greu de imaginat ce s-ar fi putut intampla cu Romania al carei presedinte este Traian Basescu si al carei prim - ministru ar fi putut fi Adrian Nastase. Cu certitudine ar fi fost un meci mai spectaculos, caci Adrian Nastase este un jucator mult mai bun si cu mult mai multe resurse decat actualul premier. In ceea ce priveste rezultatele guvernarii, este greu de estimat cum ar fi fost.
Acum, Adrian Nastase incearca sa "revina" pe scena jucatorilor de impact. Va fi atacat din interiorul PSD, din mass-media romanesti si internationale. Poate ca noi dosare ii vor aparea.
Dar, cu toate atacurile, Nastase are sansa vietii lui. Daca a reusit sa invete ceva din experienta de dupa 2004, poate reveni ca unica solutie pentru revigorarea PSD.
Conflictele din PSD, lipsa de directie si de strategie, pierderea unor segmente importante de electorat, ridicarea lui Vanghelie la rang de jucator politic important in interiorul partidului, toate acestea sunt argumente decisive pentru o schimbare majora in interiorul PSD. Si, mai mult decat atat, Adrian Nastase este cel care a reusit sa institutionalizeze partidul, sa-i dea o directie, sa adune in jurul sau si oameni de calitate. Este neinteligibil pentru orice marketer politic cum un partid mare, aflat in opozitie, nu reuseste sa capitalizeze nemultumirile, cum nu reuseste sa aduca in fata oameni care sa focalizeze electoratul pentru a-l conduce la urnele de vot in favoarea partidului.
Mircea Geoana si apropiatii lui nu par a accepta ideea ca valoarea unui politician, pe langa imaginea de produs pe care o are, este data de deciziile politice pe care le ia. Electoratul decide si in functie de puterea pe care o percepe la actorul politic, si de increderea pe care acesta trebuie sa o inspire ca ceea ce spune se va si intampla. Iar Mircea Geoana nu reuseste sa-si construiasca nimbul increderii. Pe scurt, Geoana pare a avea "mana moale", sau chiar tremuranda, cand trebuie sa taie.
Valul de alegeri care va urma este ignorat de actualii lideri ai PSD care mai degraba ar pleca in concedii decat s-ar apuca de campanii. Asta si pentru ca principalul lor competitor, PD, a cazut in patima suficientei cand a vazut sondajele. Au senzatia ca totul este deja aranjat si ca nimic nu poate schimba aceasta stare de fapt. Ce este si mai spectaculos este faptul ca au reusit sa induca aceasta perceptie si celorlalti.
Dar alegerile din toamna au sansa sa aduca partidul la un nivel fara precedent de scazut daca ceva in dinamica sa nu se modifica radical. Lideri noi, un nou discurs, o noua pozitionare politica, o noua abordare a temelor de pe agenda, generarea unor teme noi, acestea sunt solutiile pentru ca PSD si PD sa imparta frateste scena politica.
Dar "frica ucide mintea" spune un proverb chinez, aplicabil multor dintre actualii lideri politici. Frica de schimbare, frica de a pierde mandatul de parlamentar si pensia majorata, frica de dosare CNSAS, DNA sau DIICOT, toate acestea ingreuneaza deciziile, le deformeaza sau chiar le lipsesc de continut. Or, in politica, la fel ca si in razboi nu au ce cauta fricosii. In aceasta ordine a lucrurilor, PSD este abonatul de drept la esec. Dar si Mircea Geoana are sansa lui. Care este aceasta si, mai ales, daca va avea puterea sa si-o asume ramane de vazut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.