Nu ma numar printre apropiatii lui Adrian Cioroianu, ministrul nostru de Externe. Ba chiar, daca ar fi sa tin cont de apartenenta sa  la Grupul de Dialog Social, cel care se vaicareste acum pe toate drumurile ca i se va lua carciuma de pe
Nu ma numar printre apropiatii lui Adrian Cioroianu, ministrul nostru de Externe. Ba chiar, daca ar fi sa tin cont de apartenenta sa  la Grupul de Dialog Social, cel care se vaicareste acum pe toate drumurile ca i se va lua carciuma de pe Calea Victoriei, uitand ca, la un moment dat, a vrut sa-mi ia casa, Adrian Cioroianu mi-a fost chiar adversar.

Cu toate acestea, am tinut neaparat sa intervina telefonic in emisiunea Zig-Zag cu Ion Cristoiu de duminica, 17 iunie 2007, pentru a-si spune punctul de vedere despre ce s-a intamplat la intalnirea cu Condoleezza Rice. Am facut asta deoarece, din chiar clipa in care televiziunile din seara de joi, 14 iunie 2007, au difuzat un filmulet copiat dupa internet, mi s-a parut ca e ceva in neregula. Prezentat ca dovada unui comportament nu atat de sluga, cat mai ales de natang coplesit de faptul ca sta fata-n fata cu secretarul de stat american, filmuletul nu era insotit de precizarea, absolut obligatorie, privind momentul cand avusese loc scena: cel denumit oportunitati de imagine. Or, asa cum, explicat Adrian Cioroianu la Zig-Zag cu Ion Cristoiu, secretarul de stat american a folosit acest moment - in care nu se fac, de regula, declaratii de presa, pentru a expune presei americane prezente pozitia Departamentului de stat in legatura cu atentatul de la Samara din Irak, eveniment de larg interes pentru americani. Nici vorba, asadar, de un comportament slugarnic al lui Adrian Cioroianu. Ce sa fi facut? S-o intrerupa pe Condoleezza Rice spunandu-i ca nu-l intereseaza chestiunea?!

Se intelegea ceea ce unele ziare de a doua zi au zis de-a dreptul: intalnirea Adrian Cioroianu - Condoleezza Rice s-a rezumat la cateva minute si acelea marcate de turuiala americancei si datul din cap, inexplicabil, al ministrului nostru. O intalnire la un asemenea nivel cuprinde mai multe momente: de la oportunitatile de imagine, pana la conferinta de presa de dupa intalnire.

In absenta precizarilor privind momentul, intreaga intalnire Adrian Cioroianu - Condoleezza Rice a fost redusa la momentul in care secretarul de stat al SUA vorbea, iar ministrul nostru de Externe se multumea sa zica: Yes! Cateva ziare de a doua zi, ostile lui Adrian Cioroianu din motive lesne de inteles, s-au grabit sa-i arda ministrului nostru de Externe un portret de bleg nu numai intr-ale diplomatiei, dar si intr-ale vietii. De aici pana la acuzatii rasunatoare, gen: Adrian Cioroianu a facut de ras biata noastra tarisoara, Adrian Cioroianu e omul Moscovei, n-a fost decat un pas. Cum tot un pas a fost pana la cererea de demisie formulata de un domn, Daniel Buda, de meserie PD-ist.

Ca domnul cu pricina s-a grabit s-o faca nu ma mira. Asa cum fusese infatisat de presa noastra libera si independenta momentul dadea satifactie presedintelui, cel care refuzase sa semneze numirea lui Adrian Cioroianu pe motiv ca e un novice intr-ale diplomatiei. In PD se desfasoara o veritabila intrecere socialista pentru ipostaza de cea mai plecata sluga a lui Traian Basescu. PD-istul Daniel Buda s-a grabit astfel sa ceara demisia lui Adrian Cioroianu, nadusit din creier pana-n talpi la gandul ca i-o va lua Emil Boc inainte. Ne mira insa cum au ajuns  televiziunile sa deformeze atat de grav momentul de la Washington. Indiscutabil, ele au luat de pe internet si au difuzat filmuletul momentului numit Oportunitati de imagine. De ce n-au tinut sa afle si sa precizeze despre ce moment e vorba?

Fusesera avertizate sa caute pe internet filmuletul, deoarece el arata cat de lamentabil a putut fi Adrian Cioroianu la intalnirea cu Condoleezza Rice? Sunt mai mult ca sigur ca asa s-a intamplat.

Intors in tara, Adrian Cioroianu s-a suparat rau, rau de tot, pentru ceea ce domnia sa a numit o manipulare din partea presei. N-avem date  certe pentru a putea spune ca manipularea n-a venit din partea presei, ci a altcuiva, interesat in a convinge electoratul ca nu doar Adrian Cioroianu, dar si toti ministrii Guvernului Tariceanu sunt o catastrofa.

Indiferent de cum s-a ajuns la aceasta imagine destul de primejdioasa nu numai pentru demnitarul Adrian Cioroianu, dar si pentru Omul Adrian Cioroianu, ministrul de Externe al Romaniei nu-si poate rezuma efortul la a-i declara indignarea. Dat fiind ca Guvernul Tariceanu va mai ramane un timp in fruntea tarii, Adrian Cioroianu trebuie sa se astepte si la alte asemenea momente neplacute. Pentru a le evita, domnia sa trebuie sa purceada la o analiza lucida a ceea ce s-a intamplat. Nu-i exclus ca domnia sa sa descopere ca tot ce i s-a intamplat a fost posibil si pentru ca:
1) S-a iluzionat ca presa i-a ramas favorabila si dupa ce a fost numit ministru de Externe peste vointa lui Traian Basescu.
2) N-a reusit sa puna la punct comunicarea MAE cu presa si, prin asta, cu opinia publica.
3) N-a reusit sa contracareze campania inceputa chiar din momentul Oslo cand o alta diversiune de presa a vrut sa ne convinga ca numirea sa n-a convenit SUA.

Desigur, diversiunea Cioroianu ar trebui sa dea de gandit si presei noastre, atat de vulnerabile, iata, la diversiuni de tot soiul. A gandi insa e un verb destul de complicat pentru presa noastra libera si independenta de minimul profesionalism.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.