CE BEM, CE MANCAM  
Grasimile vegetale interesterificate folosite pentru acest produs pot cauza probleme de sanatate.  


Wiesana Delecta cu lecitina si cu vitamine are in compozitie o serie de ingrediente artificiale, exceptand apa, care are si cea mai mare pondere. In rest, avem "uleiuri vegetale rafinate si grasimi vegetale interesterificate, sare (0,5%), emulsificatori - mono si digliceride (E 471), poliglicerol poliricinoleat (E476) - lecitina de soia (E 322) (0,2%), aroma, conservant (acid sorbic E 200), acidifiant - acid citric (E330) - , colorant (beta caroten E 160), vitamine (A, D3, E, B1, B2, B6)". Producatorul ne spune si care este cantitatea de vitamine adaugata "A 750 mg, B1 0,24 mg, B2 0,24 mg, B6 0,32 mg, D3 2,5 mg, E min. 10 mg". Valoarea energetica este de 225 Kcal/925 Kj, avand lipide 25 g, proteine 0 g, glucide 0 g.


ANALIZA. Un lucru este cert: apa este ingredientul principal, insa producatorul nu specifica procentul de uleiuri vegetale rafinate si cel al grasimilor vegetale interesterificate. Acest lucru este foarte important, pentru ca grasimile vegetale interesterificate sunt vinovate de producerea unor tulburari ale metabolismului grasimilor din plasma sanguina umana. Aceste grasimi se obtin artificial prin modificarea profilului acizilor grasi din grasimi, ajungandu-se la solidificarea acestora. Grasimile vegetale interesterificate devin tartinabile prin cresterea continutului de grasimi saturate, care sunt foarte periculoase pentru organism. Producatorul nu precizeaza nici daca aroma este naturala.


CONCLUZII. Produsul analizat are o valoare energetica foarte ridicata, nefiind indicat obezilor si supraponderalilor. De asemenea, din cauza cantitatii ridicate de grasimi, margarina nu este indicata cardiovascularilor, persoanelor care sufera de afectiuni hepatice, biliare si renale, femeilor insarcinate si care alapteaza.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37, 021.318.20.43  sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta produsului, fara a i-l prezenta.