Turistii nu mai aveau voie sa treaca pe trotuar, iar statiunea era intesata de baieti cu ochi albastri. Chiar daca se afla la odihna, Marele Conducator, dupa cum se stie, mai gandea, intre doua partide de tabinet, cateva din revolutionarele "teze" ce
Turistii nu mai aveau voie sa treaca pe trotuar, iar statiunea era intesata de baieti cu ochi albastri. Chiar daca se afla la odihna, Marele Conducator, dupa cum se stie, mai gandea, intre doua partide de tabinet, cateva din revolutionarele "teze" ce aveau sa franga, dupa aferentul Congres de "lansare", si ultima bruma de libertate a poporului roman. Dar iata ca poporul a uitat de vila lui Ceausescu de la Marea Neagra, ba chiar si dl presedinte pare ca se simte in casa "impuscatului" mai bine decat in cabina de capitan de pe vasul d-sale. Mai mult, Trimisul lui Dumnezeu pe Pamant se simte atat de relaxat, incat a sunat adunarea pentru scriitorii de serviciu. Zic de serviciu, pentru ca majoritatea acestora sunt, intr-un fel sau altul, stipendiati de stat. De unde si graba de a pocni calcaiele la semnalul de adunare. In sine, "vizita" sau mai bine zis "intalnirea cu activul de intelectuali si analisti de partid" - i-am numit aici pe dnii Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Traian Ungureanu, H.R. Patapievici si ultimul, cu voia d-voastra, dl Catalin Avramescu&consoarta -, nu are nimic spectaculos. Dl presedinte Basescu doreste ca lumea sa vada ca "marile constiinte ale neamului" sunt inca la cheremul puterii. Al presedintelui, adica.
Cu siguranta ca numele "activului" mentionat mai sus va putea, cel putin pentru un timp, sa acopere, ca o zapada fina adevarata personalitate a sefului de la Cotroceni. Pentru cata vreme, vom vedea. Exista, totusi, o greseala in tertipul ieftin al presedintelui. Daca ar fi privit inapoi, la experienta propriului inaintas, ar fi vazut ca acesta, intr-una din sclipirile lui de inteligenta, a sesizat ca exista o singura categorie in care nu se poate avea incredere, desi aceasta, in cvasitotalitatea ei era dispusa sa-i ridice cele mai mizerabile osanale contra vreunui privilegiu, de obicei meschin: scriitorii. Ceausescu ii tinea departe pe acestia, pentru ca stia ca sunt in stare de orice adulatie, fie ea si de cea mai joasa speta, dar si de tradare, la cea mai mica nemultumire de ordin personal. Se multumea sa-i asculte cate doua-trei ore cum se turnau unul pe altul, fara cel mai mic semn de rusine. Pentru mai multe detalii poate fi consultat volumul "Scriitorii si Puterea" aparut de curand in librarii. Va veti cruci de felul incalificabil in care un poet, mare "apropiat" si sfatuitor al presedintilor de dupa 1989, isi incepea "convorbirea" cu dl Ceausescu si cand veti afla care erau marile sale probleme pe care le dorea rezolvate de geniul din Scornicesti... Singurul lucru de inteles este ca "activul de scriitori" a negat in mare parte convocarea de la Neptun.
E, totusi, rusinos sa te comporti astfel, cand te pretinzi - "constiinta" a tarii, sa te balacesti in bucata de mare a lui Ceausescu, cand alti intelectuali (nescriitori!), Solidaritatea Universitara tocmai au semnat un "Apel la constiinta", prin care considera ca dl Traian Basescu si Theodor Stolojan nu au dreptul sa patrunda in "zona libera" de comunism - Piata Universitatii, pentru ca sunt "complici ai mineriadelor lui Ion Iliescu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.