Caldura de ieri a "inrosit" liniile telefonice ale Serviciului de Ambulanta al Capitalei. Peste 300 de bucuresteni au solicitat ajutor medical de urgenta, majoritatea apelurilor vizand stari de lesin, caderi de calciu, oscilatii ale tensiunii arteria
Caldura de ieri a "inrosit" liniile telefonice ale Serviciului de Ambulanta al Capitalei. Peste 300 de bucuresteni au solicitat ajutor medical de urgenta, majoritatea apelurilor vizand stari de lesin, caderi de calciu, oscilatii ale tensiunii arteriale sau colici abdominale.


Din cauza caniculei, un barbat de 72 de ani a murit, la Judecatoria Sectorului 4, in timp ce altui barbat i s-a facut rau din cauza caldurii in aceeasi cladire. Potrivit dr Lucia Oana, medic la Serviciul de Ambulanta al Capitalei, o mare problema o reprezinta folosirea incorecta a aparatelor de aer conditionat care nu trebuie setate la temperaturi mai mici de 23 de grade Celsius. "Diferenta mare de temperatura intre interior si cea de afara este foarte periculoasa pentru organism, mergand pana la stop cardiorespirator", a declarat dr Oana.


IN TARA. Canicula a creat situatii greu de depasit si in alte orase ale tarii. La Braila au fost primite peste 250 de solicitari, desi Serviciul de Ambulanta are doar trei medici. Astfel, medicii fac apel ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile la miezul zilei si in locurile aglomerate. Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a solicitat tuturor autoritatilor de sanatate publica sa colaboreze cu autoritatile locale si sa organizeze, acolo unde este necesar, puncte stradale pentru distribuirea apei catre populatiei si pentru asigurarea asistentei medicale.


RECORD DOBORAT. Saptamana aceasta va fi cea mai calda de la inceputul anului. Ploile nu isi vor face simtita prezenta, iar in momentul in care cerul se va innora, nu vor fi altceva decat descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. In zona de campie, in Baragan, sudul Dobrogei si Oltenia, vremea va fi caniculara. Meteorologii estimeaza ca s-ar putea inregistra peste 37°C, fiind posibil chiar sa fie doborat recordul de temperatura pentru luna iunie. Acesta a fost stabilit in 1938, atunci cand la Oravita s-au inregistrat 42°C.

Comentariul specialistuluiPe parcursul acestei saptamani, ploile aproape vor lipsi. Cand se vor mai dezvolta nori, pot fi doar descarcari electrice si intensificari de vant de scurta durata, chiar cu aspect de vijelie. Din punct de vedere termic, vremea va fi din ce in ce mai calda, calduroasa chiar la orele amiezii si caniculara indeosebi in zonele de campie. Vor fi posibile valori maxime de temperatura mai mari de 35-37 de grade, multe din aceste valori urmand sa se apropie de recordul de caldura al lunii iunie, record ce s-a inregistrat la data de 29 iunie 1938 la Oravita, unde au fost 42 de grade.
meteorolog Romica Jurca



BUCURESTIa€¢ max: 30°C
a€¢ min: 16°C
a€¢ Azi (marti): Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat.

a€¢ Maine (miercuri): Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Maxima: 35°C, iar minima: 19°C.

a€¢ Poimaine (joi): Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, iar vantul
va sufla slab pana la moderat. Maxima: 35°C, iar minima: 19°C.



PE LITORALa€¢ Azi (marti): Vremea va fi calda. Cerul va fi variabil, iar vantul va
sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului: 29°C-22°C. Temperatura apei: 24°C-22°C.

a€¢ Maine (miercuri): Vremea va fi calda. Cerul va fi variabil, iar vantul va
sufla slab pana la moderat. Temperatura aerului: 30°C-19°C. Temperatura apei: 23°C-22°C.

a€¢ Poimaine (joi): Vremea va fi calda. Cerul va fi variabil, iar vantul va
sufla slab pana la moderat.Temperatura aerului: 29°C-19°C. Temperatura apei: 23°C-22°C.


LA MUNTEa€¢ Azi (marti): Cerul va fi variabil, cu unele innorari mai ales dupa-amiaza, cand pe arii restranse vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va sufla moderat, cu intensificari in zona inalta.

a€¢ Maine (miercuri): Cerul va fi variabil, cu innorari dupa-amiaza, cand numai izolat vor fi ploi slabe, de scurta durata si descarcari electrice.

a€¢ Poimaine (joi): Cerul va fi variabil si doar izolat vor cadea averse insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.