Averea neta a populatiei a crescut anul trecut intr-un ritm mai accelerat decat veniturile, ajungand la circa 900 miliarde lei (255 miliarde de euro), iar principala componeta a averii continua sa ramana imobilul detinut, se arata in raportul din
Averea neta a populatiei a crescut anul trecut intr-un ritm mai accelerat decat veniturile, ajungand la circa 900 miliarde lei (255 miliarde de euro), iar principala componeta a averii continua sa ramana imobilul detinut, se arata in raportul din 2007 al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind stabilitatea financiara.
Banca centrala atrage atentia ca pentru cei care au achizitionat un imobil pe credit, precum si pentru bancile creditoare, riscurile potentiale sunt asociate cu scaderea pietei imobiliare rezidentiale, preturile din acest sector crescand insa semnificativ si in 2006, conform tendintei din ultimii patru ani. Banca centrala evidentiaza ca in 2006 valoarea detinerilor de active imobiliare ale populatiei s-a majorat aproape in exclusivitate pe seama pretului si nu a cantitatii. Majorarea s-a manifestat in special la nivelul celor mai importante centre urbane. In Bucuresti, un apartament standard (fara imbunatatiri) a fost cu aproximativ 53% mai scump decat in 2005, ajungand la circa 1200 de euro pe metru patrat. Numarul autorizatiilor de constructie a atins un nivel record pentru ultimii ani, fiind cu 17% mai ridicat fata de 2005, ceea ce va induce un trend crescator al locuintelor terminate in urmatorii ani. "Capacitatea de achizitie a unui imobil de catre populatie s-a deteriorat, ceea ce ar putea actiona in directia diminuarii cererii. La nivel agregat, valoarea imobilelor este de circa sapte ori mai mare decat venitul net anual", se arata in raport.
Riscuri majore generate de popor
Riscurile generate de sectorul populatiei asupra stabilitatii financiare au crescut, anul trecut, mai ales pe partea de valuta, unde creditele acordate au depasit, incepand cu octombrie 2006, valoarea depozitelor, potrivit raportului BNR. Riscul de credit ramane principalul pericol pentru bancile romanesti, iar mentinerea unui ritm sustinut de crestere a creditarii va conduce, pe termen scurt, la majorarea acestuia. "Calitatea portofoliului de credite la nivelul sistemului bancar s-a conservat, pe fondul politicii restrictive impuse de banca centrala in ultimii ani, dar si al eforturilor bancilor in gestionarea riscurilor", se mai spune in raport. Valoarea neta a creantelor restante si indoielnice inregistrate in bilanturile institutiilor de credit, exprimate ca proportie in total active bancare si capitaluri proprii s-au mentinut si anul trecut la niveluri foarte scazute, la 0,15% si, respectiv 1,19%, comparabile cu cele consemnate in anul anterior. Referindu-se la sectorul asigurarilor, BNR noteaza ca este necesara o accelerare a ritmului de expansiune al pietei asigurarilor pentru a sustine convergenta cu piata unica. Ratele de dobanda in scadere, alternativele reduse de investire pe piata financiara si trendul crescator al daunelor sunt principalele riscuri cu care se confrunta sectorul asigurarilor din Romania. In ceea ce priveste institutiile financiare nebancare, riscurile se suprapun din ce in ce mai mult celor existente la nivelul institutiilor de credit.
BNR "trage bancile de urechi"
Bancile ofera produse de credit ce stipuleaza variabilitatea dobanzii, insa nu specifica referinta, iar in cazul diminuarii ratei pentru noile produse de creditare, dobanda pentru imprumuturile anteriore nu se modifica. "Exista o rigiditate a ajustarii in jos a ratelor de dobanda la creditele curente comparativ cu ratele practicate la creditele noi, ceea ce poate sugera si proliferarea unor clauze contractuale de pseudo-fixare a dobanzilor (cand tendinta este descrescatoare) si implicit o mentinere a unui serviciu al datoriei ridicat", se spune in raport. Majoritatea contractelor incheiate de banci stipuleaza doar posibilitatea modificarii fara o referinta certa, cea mai utilizata formula fiind "in functie de conditiile pietei". Pentru a evita eventuale reclamatii sau chiar actiuni in instanta, bancile au ales ca odata cu reducerea dobanzilor sa modifice marginal si alte caracteristici si sa prezinte creditul ca pe un nou imprumut. Trebuie remarcat si ca, potrivit BNR, ritmul de crestere al veniturilor bancilor din comisioane a ajuns la 30% si l-a depasit pe cel al veniturilor operationale.
Rata profitului bancilor se va incetini
Rata profitului la nivelul sistemului bancar va cunoaste, pe termen scurt, o incetinire lenta, pe fondul cresterii concurentei, reducerii marjei de dobanda si continuarii investitiilor in dezvoltarea retelelor teritoriale, potrivit BNR. Printre factorii care vor afecta rata profitului se mai numara cresterea necesarului de provizioane ca efect al dinamicii creditarii si costurilor legate de implementarea Acordului Basel II, se arata in raport. BNR noteaza insa ca desi se situeaza pe un trend descrescator, marjele medii de dobanda din sistemul bancar romanesc se plaseaza totusi deasupra mediei inregistrate de alte tari din regiune.
Provocari pentru sistemul bancar
Dezechilibrul extern al Romaniei, gradul de indatorare a populatiei si expunerea companiilor nefinanciare la un posibil soc valutar reprezinta principalele provocari pentru sistemul financiar, arata BNR. Banca centrala noteaza ca anul trecut sistemul financiar s-a mentinut stabil, insa unele riscuri, fara potential sistemic pe termen scurt, sunt in crestere. Cadrul macroeconomic international si intern s-a mentinut favorabil stabilitatii financiare din Romania, iar anul trecut a reprezentat al saptelea an consecutiv de crestere economica pentru Romania, pe un fond descendent al inflatiei. (Gabi Moroianu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.