Weekendul care tocmai s-a incheiat a umplut plajele de turisti. De departe, statiunea Mamaia a fost cea mai aglomerata.

Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Andrei Trandafir, estimeaza ca numarul de turisti care au venit in Mamaia la sfirsitul saptaminii trecute a ajuns la 14.000. Este vorba, spune el, de turistii care au fost cazati in structurile de primire turistica. Lor li se adauga cei care au innoptat la structuri neomologate si constantenii, care, in majoritate, aleg statiunea Mamaia pentru o baie la sfirsit de saptamina.

Weekendul care a marcat jumatatea lunii iunie a adus cu el, pe linga turisti, si vreme frumoasa, si scumpiri in lant. Cei mai multi hotelieri au aplicat o crestere de 15% la tarifele de cazare. O camera dubla la un hotel de 2 stele costa acum intre 100 si 150 lei/noapte, la 3 stele costa intre 150 si 220 lei/noapte, iar la 4 stele - intre 325 si 450 lei/noapte. O marire si mai consistenta a preturilor se asteapta pentru 1 iulie.

Sezonul a inceput bine si pentru concesionarii plajelor: sezlongurile s-au inchiriat cu sutele, pretul ajungind pina la 15 lei pe zi, s-a baut multa bere si racoritoare. Parcarile hotelurilor au fost pline, iar tarifele de stationare s-au majorat si ele: 2 lei pe ora.

Ambarcatiunile de agrement au reprezentat alternativa la o baie in apa marii, a carei temperatura a crescut simtitor, ajungind la 22 de grade Celsius. Linistea de pe plaja era sparta de oferta la megafon a unui „comandant" de mica ambarcatiune care, in schimbul a 5 lei („Ce dracu sa faci cu ei?"), te scotea la o distanta de citeva sute de metri in larg. Unii turisti nu s-au putut desparti nici de patrupede, astfel ca si-au adus ciinii la o baie binemeritata, desi este interzis accesul animalelor pe plaja.