Sah - 11  asi se confrunta la bazna   Cei 11 sahisti care se intrec in aceste zile la Bazna s-au mai intalnit la multe alte concursuri, suedezul Ulf Andersson si romanul Mihai Suba cunoscandu-si unul altuia perfect stilul d
Sah - 11  asi se confrunta la bazna   Cei 11 sahisti care se intrec in aceste zile la Bazna s-au mai intalnit la multe alte concursuri, suedezul Ulf Andersson si romanul Mihai Suba cunoscandu-si unul altuia perfect stilul de joc.  Campion al Olandei de noua ori si redutabil candidat la titlul mondial in anii a€™80 si la inceputul anilor a€™90, Jan Hendrik Timman s-a reintalnit la Bazna cu unii dintre cei mai buni prieteni ai sai. "Sunt incantat de faptul ca particip la acest turneu, pentru ca n-am mai jucat de foarte mult timp cu opozantii pe care-i voi avea aici. Ne stim cu totii foarte bine si ne-am confruntat de foarte multe ori pana acum. De fapt, pot sa spun ca acest turneu s-a disputat in urma cu 20 de ani, cand fiecare dintre noi era in elita sahului mondial", a spus sahistul batav. Cat despre partida pe care a disputat-o in prima runda cu slovenul de origine ucraineana Alexander Beliavsky, care s-a incheiat remiza, Timman a declarat: "La un moment dat parea ca rezolvasem meciul, dar apoi am suferit putin, de aceea sunt multumit cu remiza, mai ales ca am jucat cu piesele negre".  REMIZA. Romanul Mihai Suba si suedezul Ulf Andersson au fost protagonistii celei mai scurte partide ca durata, aceasta incheindu-se remiza dupa numai 13 mutari. "Se poate spune ca a fost o remiza de salon, cat timp am convenit asupra ei atat de repede. Despre deschiderea aleasa de Ulf am si scris insa o carte, cu ceva timp in urma, iar subiectul lucrarii era chiar sahistul suedez, va dati seama ca amandoi ne-am dat seama de modul in care va decurge jocul", a explicat Suba, care il vede favorit numarul unu al turneului pe Beliavsky. Turneul de la Bazna, oferit de Romgaz, este cel mai puternic din lume in aceasta perioada si al cincilea ca valoare pe 2007.  Cu familia Campioana mondiala in 1990, georgianca Maia Chiburdanidze, a venit la Bazna impreuna cu sotul si cu cele doua fiice ale sale. Aceasta s-a intretinut timp indelungat cu directoarea Turneului Regilor, marea maestra internationala, romanca Elisabeta Polihroniade. Cum Chiburdanidze a stat in prima runda, aceasta s-a relaxat jucand cu fiica sa, de 12 ani.  Resedinte Patru participanti la Turneul Regilor de la Bazna, cel mai puternic desfasurat vreodata in Romania, si-au stabilit rezidenta in alta parte decat locul in care s-au nascut. Romanul Mihai Suba locuieste in Spania, ucraineanul Beliavsky s-a mutat in Slovenia, tara pentru care si concureaza, armeanul Vaganian a ales sa traiasca in Germania, in timp ce rusul Sokolov a obtinut cetatenia franceza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.