In Moldova este programat astazi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Conform bbc.ru, alegerile se organizeaza in circa 500 din cele 900 de localitati de peste Prut. Conform analistilor, se asteapta ca Partidul Comunist sa castige in majori
In Moldova este programat astazi al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Conform bbc.ru, alegerile se organizeaza in circa 500 din cele 900 de localitati de peste Prut. Conform analistilor, se asteapta ca Partidul Comunist sa castige in majoritatea localitatilor.   In primul tur de scrutin, desfasurat in data de 3 iunie, Partidul Comunistilor a castigat in mai mult de jumatate dintre scrutinurile decise - 223 dintr-un total de 420. La mare distanta s-a clasat Alianta "Moldova Noastra", cu 61 de primari, urmata de candidatii independenti, care au castigat 58 de posturi, Partidul Democrat, cu 27 de posturi, si Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD), cu 20 de posturi. Turul doi de scrutin se desfasoara in localitatile unde nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritatea absoluta a voturilor in primul tur, astazi urmand sa se confrunte candidatii clasati pe primele doua locuri in urma alegerilor din 3 iunie. In cel de-al doilea tur, victoria este obtinuta de candidatul care totalizeaza cele mai multe voturi valabil exprimate, indiferent de rata de participare la vot. MIZA. In cea mai importanta cursa electorala, la Chisinau se confrunta Veaceslav Iordan, candidatul Partidului Comunistilor, si Dorin Chirtoaca, sustinut de Partidul Liberal. In primul tur de scrutin, Veaceslav Iordan a obtinut 27,6 la suta din voturi, iar Dorin Chirtoaca, 24,3 la suta, rata de participare la vot fiind de numai 37 la suta. Inaintea turului doi, Chirtoaca a obtinut sprijinul mai multor partide necomuniste reprezentate in Consiliul Municipal Chisinau, in timp ce Iordan este sustinut de blocul electoral Ravnopravie-Patria-Rodina, cu electorat rusofon. In restul tarii, alegerile pentru consiliile locale vor fi repetate in mai multe localitati unde au fost inregistrate nereguli la scrutinul din 3 iunie. Autoritatile incearca sa organizeze alegerile si in satul Corjova, situat pe malul stang al Nistrului si disputat de Chisinau si Tiraspol. La primul tur de scrutin, militia transnistreana a impiedicat desfasurarea scrutinului la Corjova, satul natal al presedintelui moldovean, Vladimir Voronin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.