Stabilirea componentei Consiliilor de Administratie ale SRTV si SRR a fost mereu chestiune acuta. Legea 41/1994 permite ca ele sa reflecte algoritmul politic. In 2005 s-a incercat fara succes modificarea legii pentru a limita, prin stabilirea unor cr
Stabilirea componentei Consiliilor de Administratie ale SRTV si SRR a fost mereu chestiune acuta. Legea 41/1994 permite ca ele sa reflecte algoritmul politic. In 2005 s-a incercat fara succes modificarea legii pentru a limita, prin stabilirea unor criterii de eligibilitate, extinderea politicului in serviciile publice. In ani, partidele au avut grija sa salveze aparentele, cautand pentru consilii clienti politici cu ceva experienta in domeniu sau personalitati cu suprafata culturala. Acum conditiile obligatorii par sa fie: sa ai protector politic, sa fii anonim, sa nu te pricepi. Vremea cand din Consiliul de Administratie al TVR puteau face parte Lucia Hossu Longin, Stere Gulea sau Gabriel Liiceanu a apus definitiv.
Azi nici un partid nu mai simte nevoia sa salveze aparentele. Sunt desemnati direct oameni politici, desi legea interzice: Alexandru Sassu, traseist politic propus de PSD sau liberalul necunoscut Vlad Alexandru Velcu, propus de Guvern, consilier personal al premierului, sunt politruci. Din pozitia de deputat (pe atunci PD) Sassu critica in 2002 faptul ca rapoartele anuale au fost folosite de alianta la guvernare (pe atunci PSD-PUR) ca "instrument politic pentru a atrage atentia mediilor publice ca a venit un alt stapan"; acum aceeasi situatie ii convine. Ca nici un principiu nu-i sfant la noi o confirma razgandirea presedintiei si a PD-ului, care in 2005 nu si-au desemnat reprezentanti ca protest (ce-i drept, ignorat cu cinism) la refuzul celorlalte partide de a vota noua lege a SRTV si SRR. Desi nimic nu s-a schimbat, revin acum asupra deciziei.
Minoritatile propun un habarnist, apoi vin cantaretii, o specie cu performante vocale probate la masa partidelor: Victor Socaciu la PSD, Dida Dragan la PNL. Mai incape aici un frumos caz de conflict de interese ilustrat de propunerea PC, Razvan Barbato, director comercial la Intact Production, firma care face productia la Antenele lui Voiculescu. Exceptii intre politrucii cu statut cultural incert ar fi Alexandru Lazescu, expert media autentic, Catalin Avramescu cu un CV consistent de profesor universitar, Stanik Stefan, reprezentantul UDMR, manager de presa si publicist.
Dupa un esec cu gaura in buget de 6 milioane de Euro la doar 2 ani de la investirea CA, partidele reitereaza inocent propunerile din consiliul tocmai demis pentru contraperformante: PSD revine cu Anne Juganaru, iar salariatii TVR revin cu Burtea dupa ce s-au plans doi ani ca situatia e tot mai proasta. Nici logica si nici morala, dar posibil, pentru ca nimeni n-a fost tras la raspundere in TVR pentru management prost si nici pentru indiferenta bine platita ca membru in CA.
TVR, fata batrana fara noroc, nu este tratata nici ca institutie de presa, nici ca serviciu public, de aceea partidele nu se irosesc in a cauta oameni care se pricep la televiziune pentru a contura o strategie. Considerata doar o vaca de muls, televiziunea publica nu poate ridica pretentii la independenta si la prestigiul de care se bucura mediile publice britanice, franceze sau scandinave pentru ca politicienii nostri o condamna sa ramana in afara Europei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.