BNR evidentiaza, in raportul anual publicat ieri, ca in 2006 valoarea detinerilor de active imobiliare ale populatiei s-a majorat aproape in exclusivitate pe seama pretului, si nu a cantitatii.

Majorarea s-a manifestat in special la
BNR evidentiaza, in raportul anual publicat ieri, ca in 2006 valoarea detinerilor de active imobiliare ale populatiei s-a majorat aproape in exclusivitate pe seama pretului, si nu a cantitatii.

Majorarea s-a manifestat in special la nivelul celor mai importante centre urbane. In Bucuresti, un apartament standard (fara imbunatatiri) a fost cu aproximativ 53% mai scump decit in 2005, ajungind la aproximativ 1.200 de euro pe metru patrat.

Aceasta evolutie prezinta un dublu risc, prin faptul ca populatia se indatoreaza pe baza unor garantii mai mari, iar pe de alta parte, majorarea excesiva a preturilor poate duce la o corectie cu impact asupra portofoliului bancilor.

Capacitatea de achizitie a unui imobil de catre populatie s-a deteriorat, ceea ce ar putea actiona in directia diminuarii cererii. Potrivit datelor BNR, la nivel agregat, valoarea imobilelor este de circa sapte ori mai mare decit venitul net anual, fata de un raport de sub patru in 2002.

Totodata, riscul valutar al populatiei s-a majorat in 2006. Din octombrie 2006, populatia a devenit pentru prima oara debitor net fata de sectorul bancar pentru soldul in valuta, activele nete in devize diminuindu-se cu 80% pe parcursul anului.

"Avind in vedere probabila asimetrie in cadrul populatiei cu privire la detinerile de active financiare in valuta, concentrate in patrimoniul acelora care nu trebuie sa apeleze la creditare pentru a-si satisface nevoile de consum sau imobiliare, rezulta ca pozitia valutara a debitorilor cu venituri mai mici a devenit si mai scurta (active inferioare pasivelor). In acest caz, o depreciere a leului ar putea afecta si mai mult aceasta categorie de debitori", se mai spune in raport.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.