Aparatorii americanului de origine irakiana, Mohammad Munaf, acuzat de implicarea in rapirea a trei ziaristi romani pe teritoriul Irakului, au cerut Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite sa reevalueze decizia unei curti de apel de respingere
Aparatorii americanului de origine irakiana, Mohammad Munaf, acuzat de implicarea in rapirea a trei ziaristi romani pe teritoriul Irakului, au cerut Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite sa reevalueze decizia unei curti de apel de respingere a petitiei Habeas corpus depusa de Munaf, prin care acesta cerea mentinerea sa in custodie americana. Unul dintre avocatii irakianului, Jonathan Hafetz, a precizat ca noul demers reprezinta "un apel la o hotarare definitiva a unei curti inferioare."
Avocatii sustin ca decizia curtii inferioare creeaza un precedent periculos, deoarece permite unui cetatean american sa fie mentinut in detentie si transferat pentru executie intr-un alt stat, fara reevaluarea juridica a unei instante americane. Potrivit Mediafax, in calitate de cetatean american, Mohammad Munaf dispune de dreptul constitutional de reevaluare Habeas corpus a detentiei sale si a iminentului transfer in Irak, sustin avocatii sai. O curte federala de apel din Washington si-a declinat competenta in abordarea cauzei condamnatului, argumentand ca nu intra in jurisdictia sa, motivand ca Munaf a fost condamnat de un tribunal strain. Instanta americana a subliniat ca acest caz a adus in discutie o serie de aspecte de importanta nationala care solicita interventia Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite. "Este un precedent confirmat ca toti cetatenii americani au dreptul la Habeas corpus atunci cand se afla in detentia Guvernului lor", a declarat Hafetz. "Decizia curtii de apel arunca o umbra de indoiala asupra acestui precedent. Curtea Suprema de Justitie ar trebui sa reevalueze decizia si sa restabileasca drepturile cetatenilor americani", a adaugat acesta.
Torturat impreuna cu familia
Mohammad Munaf este acuzat de implicare in rapirea celor trei ziaristi romani, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, care au fost tinuti ostatici in Irak 55 de zile. Potrivit organizatiei de aparare a drepturilor omului, Amnesty International (AI), Munaf i-a insotit pe cei trei jurnalisti romani in Irak, in calitate de translator. Retinut de Fortele Coalitiei Multinationale din Irak, in complexul militar Camp Cropper, imediat dupa eliberarea romanilor, Munaf a fost condamnat la moarte prin spanzuratoare, de catre Tribunalul penal central din Bagdad, in 21 octombrie 2006. Fratele sau, Yusuf Munaf Muhammad al-Amin, si cel putin alti trei acuzati in acest caz au fost arestati la inceputul lunii aprilie 2005, pe cand ziaristii romani erau inca in captivitate. Mohammad Munaf ar fi declarat in timpul audierilor preliminarii ca a participat la complotul organizat in vederea rapirii celor trei jurnalisti, dar, ulterior, in cursul procesului, el a retractat marturia, precizand ca a facut aceste declaratii in urma amenintarilor cu acte de violenta si abuz sexual impotriva sa si a familiei sale, precizeaza Amnesty International.
Condamnat la moarte
Munaf s-a nascut in Irak si a emigrat in Statele Unite in 1990. In anul 2001, el s-a stabilit in Romania, impreuna cu sotia sa, de origine romana, si cu cei trei copii ai lor. Mohammad Munaf se afla in custodia fortelor americane din Irak de la data capturarii sale, in mai 2005, in baza unui acord care permite inculpatilor in faza anteprocesuala sa fie detinuti in centre conduse de Forta Multinationala din Irak. O Curte de Apel americana a decis la inceputul lunii aprilie ca Mohammad Munaf, cetatean american condamnat la moarte in Irak pentru rapirea celor trei ziaristi romani, nu poate apela la Justitia din Statele Unite pentru a evita aplicarea sentintei pronuntate la Bagdad. In Romania, in aceasta cauza, initial au fost trimisi in judecata Omar Hayssam si Mohammad Munaf, ulterior instanta dispunand judecarea separata a celor doi. Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani de inchisoare pentru terorism, sirianul declarand insa recurs la decizia instantei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.