Pacientii fara CNP fac gauri in bugetul spitalelor. Directorul Spitalului Caritas din Bucuresti, Bogdan Jansen, a organizat o dezbatere publica pentru rezolvarea situatiei. 1.000 de oameni fara identitate vin la Caritas anual, producand pagube de mil
Pacientii fara CNP fac gauri in bugetul spitalelor. Directorul Spitalului Caritas din Bucuresti, Bogdan Jansen, a organizat o dezbatere publica pentru rezolvarea situatiei. 1.000 de oameni fara identitate vin la Caritas anual, producand pagube de miliarde de lei.


a€  Jurnalul National: Ati facut o dezbatere publica cu reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate privind persoanele fara identitate (PIN) in spital. Ce v-a determinat sa organizati o atfel de intrunire?

Bogdan Jansen: Avem anual 1.000 de persoane care nu isi declara Codul Numeric Personal (CNP) in momentul in care vin la noi si primesc ingrijiri medicale. Cifra reprezinta 5% din totalul pacientilor nostri. Nu stim cati dintre acestia nu au avut niciodata un certificat de nastere si cati au un CNP, dar isi dau date false. Acesti oameni, adulti si copii, imi provoaca anual o paguba in buget de 2 miliarde de lei vechi. Cu acesti bani as putea sa investesc in reparatii pentru imbunatatirea gradului de confort din spitale. Am incercat la acea dezbatere sa gasesc solutii pentru acordarea unui CNP imediat ce pacientul se prezinta la mine si spune ca nu are acte. CNP-ul pe care il iau din cartea de identitate e singura modalitate de a te repera pe tine, ca si asigurat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pe ei nu ii intereseaza ca te cheama Jansen, Popescu si stai pe strada Traian 29. Ei se deconteaza cu furnizorii de servicii medicale prin CNP.


Posibila solutiea€  Ati gasit rezolvarea problemei in urma dezbaterii?

Am gasit atunci o serie de solutii care, din punctul de vedere al presei si al nostru, au fost considerate benefice. In momentul in care copilul s-a nascut si e declarat viu, adica primeste din partea spitalului un act constatator, trebuie sa primeasca automat un CNP. Este viabila aceasta solutie, dar institutia care trebuie sa regleze aceasta scapare a legii este Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Si, practic, cei care au fost un pic pe frana vizavi de subiectul asta au fost cele trei persoane care reprezentau Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, aflat in cadrul MIRA. Legea spune ca numai parintele poate sa declare la primarie ca acel copil este al lui si sa ceara eliberearea unui certificat de nastere. Eu zic: "Nu, domnule, in momentul in care s-a nascut copilul, sa primeasca automat un CNP!". CNP-ul nu cuprinde in combinatia de cifre nici numele tatalui, nici al mamei. Din momentul dezbaterii, lucrurile au ramas intr-o situatie incerta. Nu s-a facut absolut nimic pentru rezolvarea situatiei. Consider ca nu e vointa din partea politiei pentru rezolvarea PIN-urilor.


a€  Cum ajung oamenii acestia sa fie tratati pe gratis?

Daca tu vii la spital si sustii ca ai o urgenta, incepand de la durere de masea si terminand cu situatia in care esti pe cale sa nasti, atunci eu, ca unitate medicala, sunt obligat sa iti ofer servicii fara sa-ti cer act de identitate. O serie intreaga de categorii sociale profita de aceasta ingerinta in lege. Femeile care vin sa nasca reprezinta o problema specifica pentru Spitalul "Caritas". Aici intra si populatia roma, din care o mare parte, de regula, nu are acte de identitate pentru ca nu a avut niciodata asemenea documente. Si atunci vin sa nasca cand sunt cu copilul aproape intre genunchi. Fiind o urgenta, suntem obligati sa le internam. Le oferim servicii medicale, apoi se intampla doua fenomene: ori pleaca din spitale si abandoneaza copilul, ori pleaca din spitale cu copil cu tot, fara sa se mai preocupe de inregistrarea lui. De regula, cei care isi abandoneaza copilul isi dau nume si adrese false. Acest lucru are o repercusiune asupra copilului care va sta in unitatea noastra fara nici un act. Exista doua modalitati ca acest copil sa fie inregistrat: plasarea la un asistent maternal sau adoptia. Chiar in acest moment (interviul a fost luat la sfarsitul lunii mai - n.r.) am doi copii abandonati in spital fara CNP. Problemele nu sunt cantonate doar in zona copilului nascut, ci si al celor fara adapost care vin si se interneaza in spital, iar noi nu putem sa-i mai scoatem de aici. Nu te lasa constiinta sa ii scoti in strada, ei neavand case. Acum nu mai avem astfel de cazuri, dar, din ce mi s-a spus, am avut oameni care stateau si doi-trei ani in spital. Din ce se vede in foile de observatie exista o serie de "clienti ai casei" care din decembrie cand incepe iarna se muta in spital.


Piedicia€  Aveti un protocol semnat cu primaria ca, atunci cand vine un astfel de pacient care nu a avut niciodata un CNP, cei de la primarie sa inceapa demersurile pentru inregistrarea tardiva a nasterii?

Asistenta sociala a spitalului incearca sa stranga cat mai multe date, si apoi anunta politia. Iar politia trebuie sa ne spuna in termen de 30 de zile daca pacientul exista sau nu exista. Si daca nu exista - "Bad-Luck" (n.r. - ghinion). Daca nu exista - "Capcana!".


a€  Dar nu puteti prin intermediul primariei sa-i faceti un certificat de nastere? Omul acela va veni iarasi la spitala€¦

Primaria ar putea sa faca treaba asta in momentul in care omul respectiv solicita asta. Dar cand ai 80 de ani, nu iti mai doresti lucrul asta.


a€  Care e categoria care provoaca cele mai mari pagube?

O problema mare este cu copiii mamelor fara CNP care se nasc prematur. Lipsa CNP-ului mamei atrage dupa sine lipsa CNP-ului copilului. Copilul nascut prematur este tinut in incubator si, in perioada de timp ce trece pana ca acesta sa ajunga la un stadiu normal de dezvoltare, lipsa unui certificat de nastere nu ne permite sa decontam serviciile medicale ale spitalului. Copiii prematuri consuma foarte mult. Costurile sunt mult mai mari pentru unul nascut prematur decat pentru unul nascut la termen. Cheltuim cu un astfel de caz din bugetul spitalului in jur de 3 milioane de lei pe zi. Si acesta poate primi servicii si timp de trei luni.


a€  Daca o mama care a nascut in spital fara CNP pleaca si apoi revine si-si cere copilul, i-l dati?

Daca mai e la noi nou-nascutul, i-l dam.


a€  Daca nu are un act de identitate, practic nu stiti cui i-l datia€¦

Asa este, in prima instanta nu stim cui i-l dam. Dar sunt cateva indicii care ne ajuta sa ne dam seama daca e intr-adevar mama copilului sau nu. In foaia de internare a mamei de atunci cand a nascut sunt o serie de date pe care le confruntam cu ce declara persoana care vine la spital. Vin si o serie de persoane care nu sunt parintii copilului, nu sunt rudele acestuia, desi pretind ca ar fi.



Fotografiati si amprentatiBogdan Jansen a propus MIRA ca, in momentul in care o persoana adulta vine in spital fara un CNP, sa fie fotografiata si amprentata. "Lucrul asta i-ar ajuta pe toti, si pe noi ca spital, si pe ei ca oameni ai legii. Astfel s-ar diminua foarte mult fenomenul pacientilor care vin fara sa prezinte un act de identitate pentru ca, vazandu-se fotografiati si amprentati, s-ar speria. In acelasi mod s-ar gasi si o serie de infractori care se ascund prin spitale". Cei de la INEP I-a spus la dezbatere ca nu se pot face fotografii acestor oameni fara acordul lor, invocand dreptul la imagine al pacientului. In realitate, conform Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), de anul trecut exista o metodologie de lucru in acest sens. "Daca un spital raporteaza catre noi ca are un pacient care nu isi poate declina identitatea, noi suntem obligati ca, dupa ce efectuam cercetarile preliminare, sa il fotografiem si sa-l amprentam. Apoi dosarul persoanei cu identitate necunoscuta este trimis catre INEP", ne-a spus Nicolae Burnici, subcomisar din cadrul Biroului Urmariri al IGPR.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.