In 2004, pentru prima data in istoria demografica a Romaniei numarul nasterilor la orase l-a depasit pe cel de la sate. De altfel, potrivit Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), in perioada 2003-2005 numarul nasterilor a crescut constant insa nu a
In 2004, pentru prima data in istoria demografica a Romaniei numarul nasterilor la orase l-a depasit pe cel de la sate. De altfel, potrivit Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), in perioada 2003-2005 numarul nasterilor a crescut constant insa nu a depasit nivelul inregistrat inainte de 1989. Totusi, anul 2006 a fost al 17-lea an de scadere a numarului populatiei Romaniei. In ciuda trendului ascendent al natalitatii din perioada 2003-2005 in 2006 numarul nasterilor a inceput din nou sa scada din cauza inexistentei unei strategii pe termen lung de stimulare a natalitatii.
UNFPA atrage atentia ca informatiile despre caracteristicile sociale ale femeilor care au beneficiat si beneficiaza de concediul si de indemnizatia de crestere a copilului sunt insuficiente pentru a permite o analiza care sa ghideze masurile viitoare. O problema reala este cazul femeilor care, fiind la primul copil, au hotarat sa il aiba si pe al doilea in aceleasi conditii financiare (veniturile salariale sunt mult mai mici decat indemnizatia primita timp de doi ani). Astfel, specialistii considera ca exista riscul ca Romania sa se confrunte cu o crestere a numarului de copii plasati in institutii de protectie a copiilor, dati spre adoptie sau chiar abandonati. Mai mult, criza gradinitelor din marile orase este de asemenea un simptom al aplicarii unor masuri fara un plan pe termen lung. UNFPA considera ca o masura economica trebuie sustinuta de facilitati sociale si de un cadru legislativ care sa aiba in vedere si ce nevoi are familia la finele celor doi ani de indemnizatie.
Corina SCARLAT


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.