Lumea agitata a politicii romanesti foloseste tot mai des expresia "lovitura de stat". Marile schimbari s-au produs si in 1944, si in 1989 prin lovituri de stat, momentele fiind insotite de mari tulburari si varsari de sange. Sunt posibile "lovituri"
Lumea agitata a politicii romanesti foloseste tot mai des expresia "lovitura de stat". Marile schimbari s-au produs si in 1944, si in 1989 prin lovituri de stat, momentele fiind insotite de mari tulburari si varsari de sange. Sunt posibile "lovituri" si fara asemenea violente?

La 10 februarie 1938, Regele Carol a numit prin decret un nou guvern prezidat de patriarhul Miron Cristea, care avea sarcina elaborarea unei noi Constitutii. In zece zile textul acesteia a fost publicat si, la 24 februarie, in mare graba, a fost aprobata prin plebiscit. Potrivit statisticii oficiale, s-au inregistrat 4.297.581 voturi pentru si 5.843 contra (abia 0,13%).

Constitutia cea noua a fost promulgata imediat si salutata astfel de Miron Cristea: "Astazi s-a distrus hidra cu 29 capete electorale care ne-a invrajbit fara nici un folos pe toti spre paguba tuturor si a tarii. Astazi s-a rupt paienjenisul de pe ochii cetatenilor Romaniei intregite, ca sa vada limpede de unde le vine mantuirea: de la eroica hotarare a Majestatii si de la intelegerea rosturilor tarii si a adevaratelor ei interese. Astazi s-au mai distrus zarva, certurile, bataile electorale si chiar omorurile, si in locul lor se va introna linistea, munca, pacea si unirea, pecetluite de fratestile imbratisari ale poporului".

Am extras aceste informatii din excelenta "Istorie a romanilor in secolul XX" scrisa de Ioan Scurtu si Gheorghe Buzatu, tiparita de Editura Paideia. Cei doi autori releva ca "Noua Constitutie oficializa noul regim, in care regele participa efectiv si legal la activitatea de guvernare".

Intelegem mai bine tinta demersului presedintelui jucator pentru "taierea balaurului cu 322 de capete". Modelul Carol al II-lea este atat de tentant pentru omul repus in scaun prin referendum incat esecul istoric al celui numit in 1938 drept "Capul statului" nu pare sa-l sperie.

Un alt model posibil, de care cu siguranta dl Basescu Traian nu a auzit si nici nu i-a fost prezentat de "trompetele palatului", este Antonio Salazar. In 1937, dictatorul Portugaliei isi exprima crezul politic: "Noi suntem antiparlamentari, antidemocrati, antiliberali".
Istoria abunda in citate si situatii care ar trebui sa ne trezeasca din adulatie. Altfel, procentul de  acceptare al noii Constitutii clocite la Cotroceni va fi de 120%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.