Lipsa mainii de lucru calificate a inceput sa constituie o problema si pentru intreprinderile din Germania, una dintre tarile membre ale UE cu un regim dintre cele mai severe in materie de imigrari. O corespondenta aparuta in cotidianul "Le Figaro" c
Lipsa mainii de lucru calificate a inceput sa constituie o problema si pentru intreprinderile din Germania, una dintre tarile membre ale UE cu un regim dintre cele mai severe in materie de imigrari. O corespondenta aparuta in cotidianul "Le Figaro" citeaza o statistica a Camerei de Comert si Industrie din Berlin potrivit careia mai bine de jumatate din cele 300.000 de firme din sectorul productiv au dificultati la gasirea de personal calificat pentru locurile vacante. Cei mai multi experti au declarat ca fenomenul nu poate deocamdata sa fie evaluat cu exactitate, dar nu pot nega importanta lui. In opinia lui Ralph Solveen, economist la Commerzbank, se poate vorbi inclusiv despre "o etapa normala in ciclul de relansare", ceea ce obliga totusi intreprinderile germane sa faca noi angajari. Dar oferta de pe piata muncii a atins limite ce dau bataie de cap patronilor. Holger Schafer, expert la Institutul de Economie din Köln explica aceasta situatie prin lipsa tot mai serioasa a personalului calificat. In plus, numarul somerilor este mai mare in partea de est a Germaniei, in timp ce oportunitatile sunt cu mult mai mari in sudul tarii. Aceasta lipsa de personal calificat este pusa pe seama unor erori in politica economica a intreprinderilor. In ultimii ani, acestea nu au acordat, practic, nicio importanta pregatirii de muncitori si tehnicieni, iar in mediul universitar, prea putini studenti se orienteaza spre specializari in domenii tehnice.
Federatia patronilor germani si Uniunea sindicatelor au cerut autoritatilor sa manifeste mai multa suplete in materie de imigrare, in sensul de a favoriza sosirea inginerilor si a muncitorilor calificati. S-a propus, in principal, o diminuare a sumelor din venitul anual cerute pentru obtinerea titlurilor de sejur. Actualmente, ele ajung pana la 85.000 de euro pe an in cazul unui resortisant neeuropean.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.