Iesirea dura a lui Marian Vanghelie fata de cei doi colegi de partid nu e intimplatoare si nici inocenta.

Teoretic, Vasile Dincu si Victor Ponta nu pot fi exclusi din partid decit cu concursul direct al organizatiilor locale; ceea ce e greu de crezut ca se va intimpla. Practic, asa-zisii social democrati romani s-au nascut direct din mantaua unui partid care gasea o placere aparte in a rescrie trecutul si istoria, calcind peste cadavre. Dincu si Ponta nu sint, sa ne intelegem, ingeri; primul a fost, cindva, sef al propagandei nastasiote, al doilea, purtator de servieta umil tot al lui Adrian Nastase. Dupa 2004, dintre cei doi, „personajul" Dincu s-a schimbat cel mai repede: a devenit „creierul" mitologicului „Grup de la Cluj" si a avut, mai mereu, iesiri si evaluari publice decente, inteligente si coerente; unele, chiar de bun-simt. Cu Ponta a fost mai greu. Admirator declarat al lui Tony Blair, tinarul social democrat a dat, si dupa 2004, de mai multe ori prin balarii. Amintiti-va primul discurs pe care

l-a tinut in Parlamentul Romaniei; amintiti-va iesirile, deplasate, pe care acelasi personaj le-a avut fata de Monica Macovei (la al carei fotoliu ministerial sint sigur ca rivneste si acum). Dincolo de aceste iesiri in decor, unele antologice, Victor Ponta a crescut: acum e unul dintre politicienii cerebrali din PSD - un partid unde, in continuare, ticalosia face KO ratiunea.

Acum, o falanga social democrata (parte la vedere, parte in culise) cere ca Dincu si Ponta sa fie ejectati. Pe motiv ca cei doi ar fi „trompete" ale PD in PSD si ca ar devia de la linia partidului. PSD Bucuresti, deci Vanghelie, vrea sanctionarea celor doi. Tocmai Vanghelie? Haideti sa nu fim naivi. Sa dam putin cortina la o parte. Dincu si Ponta (dar si Rus) sint printre putinii social democrati care au oferit explicatii reale ale esecului PSD din 19 mai si care au condamnat dur optiunea social democratilor in legatura cu acest eveniment. Dincu, in plus, rezuma astazi acuzele care i se aduc si lui, si lui Ponta, intr-o declaratie de presa: „Indisciplina de partid, devierea ideologica, acestea sint lucruri pe care ni le-a spus si Ion Iliescu". Spuneam, intr-un text de acum doua saptamini, ca PSD are prea multi strategi; si anume doi - Dincu si Hrebenciuc. Imi pastrez afirmatia pe care o propun, totodata, drept cheie de lectura pentru criza de vara din PSD.