Cistigator detasat al concursului-dezbatere initiat de Cotidianul si incheiat duminica la Bookfest a fost scriitorul Mircea Cartarescu, cu 4.247 de voturi.

Rezultatul votului a fost precedat de o dezbatere pe tema „Are Romania nevoie de un Premiu Nobel?", moderata de Ioan T. Morar. La discutii au participat Carmen Musat, Cristian Teodorescu, Traian Ungureanu, Sever Voinescu si Marius Chivu, cu pareri pro si contra acordarii Premiului Nobel unui roman.

Traian Ungureanu a fost de parere ca nu avem inca acel scriitor capabil sa patrunda in straturile rarefiate si universale ale premiantilor Nobel. Sever Voinescu a spus ca nu putem impune noi comitetului Nobel un nume ales prin vot popular, ca pe un „Hagi al literaturii romane". Premiul Nobel e o distinctie care se acorda unui autor, si nu unui popor intreg. Ajuns la acest nivel al discutiei, Marius Chivu, care mizeaza foarte mult pe capacitatea lui Cartarescu de a-si adjudeca un Nobel, a spus ca, desi Nobelul este un premiu individual, beneficiile de imagine se rasfring asupra intregii culturi romane, asa cum Palme d’Or-ul lui Cristi Mungiu a deschis o intreaga discutie despre filmul romanesc. „Acesta este fenomenul sticlei de sampanie. Odata scos dopul, iese aproape tot continutul, nu numai primii stropi", a ilustrat Cristian Teodorescu.

Carmen Musat a declarat ca nu stie cita nevoie avem de Nobel pentru literatura, dar ca dezbaterile sint mereu bine venite. In plus, pornind de la Nobel ajungem la lucrurile care dor cu adevarat, cum ar fi faptul ca scriitorii romani nu sint tradusi si, astfel, nu pot ajunge la publicul de afara. „In toate cazurile de premianti Nobel, cartile lor au fost traduse in suedeza, or, doi dintre autorii ajunsi pe lista scurta a ziarului Cotidianul nu sint tradusi in nici o limba", a continuat si Marius Chivu. Cele cinci nume ramase in finala concursului initiat printre cititorii ziarului Cotidianul au fost completate de unii dintre vizitatorii Bookfest cu propriile propuneri. Acest top paralel este condus de Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici.

Citeste si:

Bookfest, mai putin aglomerat decit anul trecut

Lansari tari in ultima zi de Bookfest

Traian Ungureanu, recuperatorul de eroi

Sambata, la Bookfest 2007

Apucaturile bucurestenilor de la 1900

Nina Cassian isi retraieste in poezii copilaria

Nesimtitologul Radu Paraschivescu se intoarce

Campaniile pro-lectura la standul Cotidianul

Lansare Ioan T Morar : "Cartea de la Capatul Lumii. Noua Caledonie: la un pas de paradis"

Clubul cititorilor anonimi, organizat de Tabu la standul Cotidianul

Soni pune cartea in salate

Ioana Parvulescu: dubla lansare la Humanitas

Lectie de istorie cu aplauze la Humanitas

Lista Cistigatorilor la tombola campaniei „Un Nobel pentru Romania", joi, vineri, simbata si duminica 7-8-9-10 iunie