Procurorii au perchezitionat apartamentul tatalui unui dealer de antichitati din Cluj, care a devenit inculpat in dosarul „aurul dacic".

Un dealer de antichitati pe nume Horia Radu, cu afaceri in SUA si Marea Britanie, dar originar din Cluj, a devenit invinuit in dosarul bratarilor dacice, dupa ce, initial, fusese martor. Apartamentul tatalui sau din Cluj a fost perchezitionat, joi, timp de aproape cinci ore, politistii confiscind documente si doua calculatoare.

„Au venit cu mandat si au rascolit tot. Fratele meu este acum in Anglia, unde are rezidenta permanenta. El a devenit invinuit in dosar pentru ca a refuzat sa dea numele unor clienti ai firmelor sale, acesta a fost santajul procurorilor. Firmele lui se ocupa cu comertul legal de antichitati si exista contracte semnate care protejeaza numele clientilor", sustine Gelu Radu, fratele lui Horia.

Procurorii spun ca dealerul ar fi vindut, prin firmele sale, doua bratari dacice, pentru suma de 70.000 de dolari. „El a intermediat cumpararea a doua bratari dacice, care nu erau declarate furate, aveau absolut toate actele, a recunoscut acest lucru, dar cei de la Alba (procurorii - n.r.) il forteaza sa dea numele clientilor, fapt protejat prin contractele pe care le-a semnat", a mai spus fratele lui Horia Radu, citat de MEDIAFAX.

Primele patru bratari dacice au fost rascumparate de la un colectionar american cu suma de 800.000 de lei, din fonduri de la Guvern. Cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre autoritatile judiciare franceze in ianuarie, iar recent a mai fost recuperata o bratara, la Baia Mare. O comisie de experti romani urmeaza sa faca expertiza altor trei bratari dacice din aur, identificate la New York si aflate in curs de recuperare. Potrivit Ministerului Culturii, pentru aducerea acestora in tara este nevoie de 134.000 de lei, bani din fondul de rezerva bugetara a Guvernului.