CE BEM, CE MANCAM
Despre multe dintre produsele de pe piata se spune ca au in compozitie substante care ne ajuta sa ne pastram sanatatea. Mai mult nu aflam, fiind necesara consultarea specialistilor pentru detalii suplimentare.

De pe eticheta Iaurtului bifidus, iaurt probiotic Prod Lacta, aflam ca are in compozitie urmatoarele ingrediente: "lapte de vaca pasteurizat la temperatura inalta, lapte de vaca degresat, culturi lactice selectionate. Streptoccocus Thermophilus, Lactobaccillus Bulgaricus, Bifidobacterium bifidum, Lactobaccillus Acidophilus".
Daca informatiile din prima parte a etichetei sunt pe intelesul tuturor, pentru a afla ce efect au acele culturi lactice am apelat la profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi pentru explicatii.

Bacteriile Bifidus sunt primele microorganisme benefice care colonizeaza tubul digestiv al nou-nascutului. Se regaseste in meconiu. Datorita activitatii acestor microorganisme probiotice, microflora intestinala este benefica, promovand o stare de sanatate durabila. Aceste microorganisme sunt antagoniste microorganismelor daunatoare din microflora de putrefactie din colon care initiaza procese proliferative (cancere). Bacteriile de genul Bifidus au un efect de stimulare a sistemului imunitar marind rezistenta la boli. Bifidobacteriile conlucreaza cu lacto-bacteriile accentuand efectul benefic al produselor lactate care contin aceste microorganisme in stare activa, vie, spre deosebire de produsele care au fost ulterior tratate termic (pasteurizate, sterilizate).


CONCLUZII. Producatorul ofera consumatorilor si informatii legate de valorile nutritionale ale acestui produs: proteine minim 3,2 grame, grasime minim 3,5 grame, valoare energetica: 44 kcal (184kj). Analizand aceste valori, specialistul ne spune ca produsul analizat are o densitate calorica scazuta, cu efect sanogen, datorita microflorei probiotice active, recomandat tuturor categoriilor de consumatori.