Romanii vor mai multa protectie sociala si o viata politica mai putin agitata. In schimb, inclina mai degraba pentru o crestere a atributiilor Parlamentului decat pentru un presedinte cu mai multa putere. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de compania Data Media in perioada 25-29 mai si dat ieri publicitatii, cetatenii sunt departe de a considera ca agenda lui Traian Basescu, mediatizata intens in campania pentru referendum, se suprapune in totalitate peste agenda lor. Respondentii par sa fie de acord cu presedintele in legatura cu necesitatea reformarii Parlamentului, dar nu considera ca este necesara si cresterea atributiilor presedintelui. Un alt exemplu: legea lustratiei, prioritara pentru seful statului, este foarte slab cunoscuta de romani.
Intrebati in ce situatie ar trebui sa raspunda presedintele in fata legii pe perioada mandatului, romanii au raspuns astfel: 64,8% cred ca ar trebui sa raspunda in toate cazurile in care incalca legea, iar 32,7% doar atunci cand tradeaza tara si/sau incalca Constitutia.

Mai putina cearta in politica

Pentru depasirea actualei stari conflictuale din plan politic, pentru 30% dintre romani solutia ar fi ca politicienii sa se certe mai putin. A doua varianta dintr-o lista data este reformarea clasei politice si a fost indicata de 25,1% dintre respondenti. Tot ca solutie la conflictele actuale, 15,6% cred ca Parlamentul trebuie sa fie mai puternic, in timp ce doar 13,2% considera ca presedintele trebuie sa fie mai puternic. 10,7% cred ca trebuie sa se faca un guvern de uniune nationala, iar 4,8% nu stiu sau nu raspund. Vinovatul principal pentru scandalul de pe scena politica este perceput Traian Basescu, cu 25,6%, urmat de a€˛toti politicieniia€¯ (15,6%), Calin Popescu Tariceanu (15%), PSD (10,6%) si Emil Boc (6,5%).

Situatia postreferendum

Intr-o proportie mare (77,1%), se considera ca scaderea numarului de parlamentari ar contribui mult la imbunatatirea situatiei din tara dupa referendum. Iar 73,8% cred ca este necesara o colaborare mai stransa intre seful statului si partidele politice.
Pe locul al treilea se afla introducerea votului uninominal (67,8%), urmata de schimbari in comportamentul politic al PSD (49%), modificarea Constitutiei (42,5%), reformarea PNL (39,3%), participarea mai directa a cetatenilor la guvernarea tarii, prin referendumuri (36,2%), adoptarea legii lustratiei (31,7%) si cresterea puterii presedintelui (26,8%).
De remarcat, este ponderea scazuta a celor care sustin cresterea puterii presedintelui, ca factor care sa contribuie la imbunatatirea situatiei din tara dupa victoria de la 19 mai. Cat despre adoptarea legii lustratiei, peste jumatate dintre respondenti nu au stiut despre ce este vorba.

Protectia sociala, principala doleanta

Jumatate dintre romani (50,1%) considera ca, dupa viitoarele alegeri, la conducerea Romaniei ar trebui sa vina un partid care sa aiba mai multa grija de persoanele cu venituri reduse sau defavorizate, iar 47,2% socoteste ca Romania are nevoie de un partid care sa puna accentul pe dezvoltarea economica si care sa incurajeze investitiile. Este, practic, o asteptare puternica pentru masuri de stanga, indiferent daca sunt asumate de un partid social-democrat, popular sau liberal. La intrebarea a€˛Cum credeti ca ar trebui construit Guvernul?a€¯, raspunsurile sunt foarte echilibrate: 22,5% in jurul PNL si PSD, 22,5%,in jurul PNL si PD, si 20,6% in jurul PD si PSD. Cercetarea Data Media a fost efectuata pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Volumul esantionului este de 1.200 de persoane, iar marja de eroare maxima +/- 2,7%.