Consiliat de la Golden Blitz, Sarko ar putea repara imaginea sifonata a cocosului galic, la urmatorul sprit de vara la G8.

Abia uns presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy a luat-o pe ulei la summitul G8 din Germania, iar imaginile ce-l arata euforic fac deliciul a milioane de internauti. Vinovatul ar fi presedintele Vladimir Putin, cu care Sarko tocmai avusese o intrevedere.

Judecind dupa spectacolele oferite de raposatul Boris Eltin in a doua sa campanie electorala sau dupa afacerea Clinton-Lewinski, „ameteala" presedintelui Frantei nu va da mare durere de cap matinala consilierilor sai de imagine. Dimpotriva, asemenea ipostaze inedite aduc cu ele o crestere a popularitatii, experimentata si la Golden Blitz-ul bucurestean.

O diferenta fata de Bucuresti este de remarcat. Pentru aproape toata presa franceza, Sarkozy a suferit cel mult o betie a puterii, cuprins de vertijul primei aparitii internationale de amploare. Incercind sa se sustraga acuzelor de autocenzura, jurnalistii francezi au invocat deficientele de organizare ale summitului, din cauza carora nu au putut fi prezenti la conferinta presedintelui. Pina la urma, pentru presa franceza, vinovat de starea presedintelui Republicii este prezentatorul unei televiziuni belgiene, care a introdus fragmentul inregistrat, insinuind ca Sarkozy „nu bause doar apa".

In fapt, Sarkozy nu a comis o gafa de neiertat. El nu facut decit sa primeasca botezul G8. Intrunirile G8 incep sa devina, tot mai mult, simple exercitii de imagine, un Golden Blitz ceva mai sofisticat, locul unde gafele nu costa decit cel mult nota de plata, insa aduc cu ele cresterea in sondaje.

Anul trecut, microfoanele „kaghebiste" de la summitul G8 de la Sankt Petersburg l-au surprins pe George W. Bush spunindu-i prietenului Blair, in timp ce mesteca o tartina, ca „Siria ar trebui sa puna capat mizeriei" din Liban. Anul acesta, G8 i-a adus lui Bush o „indispozitie gastrica", probabil de pe urma tartinei de acum un an, caci „mizeria" din Liban a ramas aceeasi. Bush masindu-i umerii Angelei Merkel, bind apoi o bere (fara alcool), imprumutindu-i un pulover lui Tony Blair, toate acestea au facut capul de afis al ultimelor summituri G8, nu rezultatele de care se face atit de mult caz in declaratiile oficiale.

Parca ne-am dori ca Romania sa intre repede in grupul statelor „emergente", pentru a fi si Traian Basescu invitat la masa mai-marilor lumii. Asa ar scapa si Bucurestiul de complexul de inferioritate al Micului Paris, pentru ca Sarkozy, la forma slaba pe care a dovedit-o la intilnirea cu Putin, ar fi imediat poreclit Micul Basescu.