Nigeria, premiul Man Booker
Scriitorul nigerian Chinua Achebe a fost recompensat ieri cu Premiul Man Booker International (cea mai importanta distinctie literara in Marea Britanie) pentru ansamblul operelor sale, transmite Mediafax. Trofeul este decernat o data la doi ani scriitorilor sau scriitoarelor de toate nationalitatile cu conditia ca operele acestora sa fie scrise in limba engleza. Chinua Achebe (76 de ani) este profesor de literatura la Colegiul Bard din New York, printre romanele sale numarandu-se "Things Fall Apart" (1958), "No Longer at Ease" si "Anthills of the Savannah". Achebe a concurat cu alti 15 scriitori, printre care britanicii Salman Rushdie si Doris Lessing, francezul Michel Tournier, israelianul Amos Oz, americanii Don DeLillo si Philip Roth, canadienii Michael Ondaatje si Margaret Atwood si mexicanul Carlos Fuentes. (L.I.)
Debut cu "...plimbari in barca"
Volumul de debut al Biancai Predoi - "Povestiri pentru plimbari in barca" (DaKino Publishing) va fi lansat azi (orele 17.00), la Libraria Carturesti. Combinand pasiunea pentru scris cu cea pentru arta, autoarea a optat pentru proza scurta. Scriitoarea a studiat trei ani Filosofia la Florenta, a absolvit Arhitecura la Bucuresti, a predat timp de un an la Catedra de comunicari vizuale de la Bucuresti. S-a intors in Timisoara unde traieste din arta. Cartea concentreaza la scara unor destine de mit, experiente umane ale realitatii sociale actuale. (L.D.)
Evadarea din simetrie
Institutul Cultural Roman (ICR) Budapesta isi saluta publicul inainte de vacanta cu expozitia Suzanei Fantanariu "Corpul. Evadarea din simetrie", insotita de proiectii de film, azi, la orele 18.00. Vor vernisa dr. Ernyey Gyula, istoric de arta, si dr. Brandusa Armanca, directorul ICR Budapesta. Suzana Fantanariu este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a AIAP Paris, a Federatiei Internationale a Culturii Feminine din Franta, a Academiei Greci-Marino din Italia si a fost distinsa cu numeroase premii. In perioada de vara, ICR Budapesta va participa la actiuni cum ar fi "Festivalul castravetilor" din Micherechi, unde este invitat caricaturistul Ion Barbu cu proiectul "Periferia Europei", la expozitii ale diasporei romanesti si la festivalul Sziget cu formatia "Luna amara". Publicul ungar este binevenit in perioada de vacanta la Biblioteca ICR Budapesta si la proiectiile de film care se organizeaza la cerere. Amanunte la www.icr.ro. (L.D.)
Sculptura mica
Ieri, la Palazzo Correr (sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica) din Venetia, a avut loc vernisajul expozitiei de sculptura mica "Gente" a Marianei Gordan, artist plastic roman care traieste la Londra (autoare a mozaicurilor din statiile de metrou Oxford Circus, Tottenham Court Road si Finsbury Park) si proiectia, in premiera, a documentarului "Dezorient Expres" al aceleiasi Mariana Gordan. Expozitia cuprinde desene in pastel si piese de sculptura mica, reprezentand portrete ale locuitorilor din Rivello, un oras cu traditie medievala din regiunea Basilicata. Filmul a fost inspirat de instalatia amplasata anul trecut in curtea Muzeului Taranului Roman din Bucuresti si realizata de sculptorul Mircea Roman. (L.D.)