Ce relatie aveti cu presedintele? Una institutionala, zice premierul. In ce stare mai sunteti cu primul-ministru? Hmm... baieti, una normala, institutionala... ha!, ha!... Domule ministru, cum colaborati, cum va intelegeti cu domnul Fatuloiu,
Ce relatie aveti cu presedintele? Una institutionala, zice premierul. In ce stare mai sunteti cu primul-ministru? Hmm... baieti, una normala, institutionala... ha!, ha!... Domule ministru, cum colaborati, cum va intelegeti cu domnul Fatuloiu, chestorul-sef al Politiei Romane? Aaa, bine... institutional comunicam... spune domnul ministru al Administratiei si Internelor, Cristian David. Si domnul inspector general Fatuloiu cam la fel simte si face.

Asta este, de fapt, mica noastra drama de pe Dambovita. Orgoliul e mai mare decat caracterul, mandria e mai presus de om, puterea e inteleasa ca pe o haina proprie, perfect modelata si retusata dupa chipul si asemanarea posesorului, nicidecum invers, asa cum am vazut in alte tari mult mai evoluate economic si spiritual decat noi si cum ne-ar prinde bine sa fie si la noi.

Daca premierul si presedintele - acest cuplu de vedete ale micului
ecran - ar intelege cat de mult rau ne fac prin comportamentul lor public abuziv - acela de a deturna atentia noastra de la proiectele care ar insemna un pas in plus, in devenirea noastra ca cetateni europeni maturi - , poate ca i-ar strafulgera gandul impacarii.

Daca toate urzelile si energiile lor distructive s-ar canaliza, de exemplu, asupra problemei secetei din Romania, va dati seama ce rezultate am avea? Oamenii astia sunt in stare sa mute muntii, norii, Parlamentul, poporul, numai pentru a  avea intaietate fata de adversarul de moarte, as fi tentata sa spun, dar cred ca e mai degraba inamicul de viata, pentru ca pe ei lupta ii tine vii, treji, activi, creativi. Numai masura orgoliului lor politic si personal le da si masura anvergurii politice.

Si, ni se spune, nu este nimic rau ca autoritatile, diferitii demnitari ai statului roman, sa comunice institutional. Da, dar totul pana la proba exemplului concret. Din cauza relatiei proaste dintre sefii de institutii, caci, sa fim seriosi, asta se ascunde sub titulatura academica de "relatie institutionala", se produc tot soiul de blocaje. Se inghesuie initiative si se starpesc din fasa idei salvatoare. Sau, din contra, din cauza acestei relatii de politica in contra naturii si firii apar foarte multe idei bulversante, aiuritoare, menite sa arunce in bratele opiniei publice o noua ingrijorare sau, pur si simplu, o noua
frustrare.

De pe urma "relatiei institutionale" premier - presedinte avem ce meritam, cred ei, o politica haotica de aproape trei ani, scandaluri zi de zi, o exacerbare si o radicalizare a optiunilor politice cum nu am mai cunoscut din anii a€™90.

Mai ofeream cazul ministrului de Interne, David, si al sefului Politiei Romane, Dan Fatuloiu. Acesta din urma a venit, fara sa se consulte cu ministrul, din cate a declarat demnitarul liberal, cu cateva idei pentru diminuarea numarului de accidente din cauza vitezei: "plantarea" de politisti imbracati in civil, aflati in masini neinscriptionate, care sa fotografieze tot ce misca nelalocul lui in trafic, precum si interzicerea avertizoarelor de radare, altfel permise de Codul Rutier.

De aici, o intreaga isterie nationala si o reactie, pe buna dreptate, a soferilor: panda suna a nerespectarea drepturilor omului, iar aparatele de detectare a radarelor au fost si ele platite, fiind acceptate, deci iar ne-a pus statul la o cheltuiala de prisos.

Iata doar un exemplu despre cat de perdanta este strategia relatiei la baioneta, care se practica acum in politica romaneasca si care nu ne ocoleste, ci ajunge si pe ogor, si la semafor, si in spitale, si in scoli. Vom invata oare ceva din asta?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.