Washingtonul a dat la o parte ONU pentru ca nu-i convenea politica organizatiei in Orientul Mijlociu.

Fostul emisar al ONU pentru Orientul Mijlociu Alvaro de Soto spune intr-un raport confidential, din care s-au scurs informatii, ca politica ONU in Orientul Mijlociu a esuat pentru ca a deservit interesele Statelor Unite si ale Israelului. Alvaro de Soto a precizat, in raportul pe care l-a prezentat la sfirsitul mandatului sau unor inalti oficiali ai Natiunilor Unite, ca asa-numitul cvartet pentru Orientul Mijlociu, format din mediatori din Statele Unite, Uniunea Europeana, Rusia si Natiunile Unite, a devenit nerelevant si marginal.

Diplomatul ONU acuza fara menajamente ca presiunile americane au subminat calitatea Natiunilor Unite de negociator impartial in Orientul Mijlociu, informeaza ,,The Guardian’’. Documentul, intitulat "Raport privind sfirsitul misiunii", redactat de Alvaro de Soto, prezinta un bilant devastator despre esuarea diplomatiei si condamna boicotul la care este supus guvernul palestinian.

Raportul este datat 5 mai 2007, chiar inainte de retragerea de la post a diplomatului peruvian, care a lucrat timp de 25 de ani pentru ONU. De Soto condamna Israelul ca a stabilit conditii imposibil de atins pentru negocieri, dar si pe palestinieni pentru violentele comise. Echipele de negocieri pentru pace conduse de occidentali fac, in mare parte, simpla figuratie, spune raportul, care noteaza si ca boicotul international impus palestinienilor, adoptat dupa victoria miscarii Hamas la alegerile de anul trecut, a fost extrem de neinspirat si a avut consecinte devastatoare pentru populatia palestiniana.