Compania de distributie si furnizare a energiei electrice CEZ Romania ar putea disponibiliza personal ca urmare a cererii sindicatelor de majorare a salariilor peste cota de suportabilitate a companiei, insa o decizie in acest sens va fi luata dupa i
Compania de distributie si furnizare a energiei electrice CEZ Romania ar putea disponibiliza personal ca urmare a cererii sindicatelor de majorare a salariilor peste cota de suportabilitate a companiei, insa o decizie in acest sens va fi luata dupa intalnirea programata pentru zilele urmatoare cu reprezentantii Electrica si ai sindicatelor.
"Ne-am propus ca zilele urmatoare sa ne intalnim cu Electrica si cu sindicatele pentru a avea o discutie tripartita, despre aceasta initiativa a lor (n.r. - anularea contractului de privatizare a Electrica Oltenia). Ne-am gandit la disponibilizari ca urmare a cererii sindicatelor de a majora salariile, pentru ca nu vrem sa avem pierderi generate de cresterea salariilor. In functie de cum se vor inchide negocierile, ne vom gandi la un plan de restructurare", a declarat directorul de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu, transmite Mediafax. Fosta Electrica Oltenia, care are circa 3000 de salariati, a fost privatizata in anul 2005 cu grupul ceh CEZ, care detine 51% din capitalul social, restul actiunilor fiind detinute de compania Electrica.
Reprezentantii Blocul National Sindical (BNS) au declarat, la inceputul lunii iunie, ca BNS va analiza posibilitatea anularii, prin instanta, a contractului de privatizare a filialei de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Oltenia, din cauza nerespectarii prevederilor contractuale.
Aproximativ o mie de salariati ai CEZ Electrica Oltenia au declansat, marti, o actiune de protest, sustinand ca firma nu respecta contractul individual de munca. Salariatii companiei au decis organizarea protestelor ca urmare a esecului negocierilor purtate intre reprezentantii CEZ si sindicate, printre revendicarile acestora fiind majorarea salariilor si respectarea contractului individual de munca.
"Daca protestele ne vor afecta financiar, ne vom gandi cum ne vom recupera pierderile. Inca nu am facut o analiza a pierderilor, dar protestele au cauzat un deficit de imagine", a afirmat Voicu. Potrivit acestuia, sindicatele au solicitat o majorare cu 30% a fondului de salarii, in timp ce CEZ a oferit o crestere de 20%, oferta respinsa de sindicalisti. "Sper sa ajungem la o intelegere, sa renunte la proces. Este pacat ca s-a ajuns aici si poate ca in discutiile cu ei noi nu am reusit sa comunicam mesajele corect", a spus Voicu.
Reprezentantii Consiliului National al BNS au afirmat, la inceputul lunii, ca vor propune initierea tuturor demersurilor legale pentru a bloca CEZ sa achizitioneze in viitor alte societati din Romania.
Pe de alta parte, CEZ intentioneaza sa investeasca in Romania atat in sectorul de productie, cat si in cel de distributie a electricitatii. Grupul ceh considera ca ultimele trei filiale de distributie a energiei aflate in proprietatea statului (Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord si Sud) ar trebui privatizate separat, pentru a evita concentrarea economica. "Administrativ vorbind, cel mai mare sens pentru noi ar avea preluarea filialei cea mai apropiata geografic de zona noastra, respectiv Electrica Muntenia Nord", a mai spus Doru Voicu. De altfel, in ceea ce priveste productia de energie, Voicu a declarat ca, pentru CEZ, cel mai atractiv complex energetic este cel de la Craiova, dar a precizat ca in preluarea unei astfel de unitati energetice trebuie avute in vedere, printre altele, obligatiile de mediu si alocarea viitoare a certificatelor de emisii de CO2.
In plus, CEZ Romania intentioneaza sa se asocieze cu Termoelectrica pentru construirea unor capacitati de productie la o serie de termocentrale, iar in acest sens firma a cumparat caietul de sarcini in vederea licitatiilor pentru termocentralele Borzesti si Galati. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.