Prevedere - Masura de siguranta pentru bani  Pana la sfarsitul anului va fi creat un fond de garantare a pensiilor private, cu rolul de a proteja contributiile angajatilor la fondurile de pensii private daca ar intra in incapacitate de plata.
Prevedere - Masura de siguranta pentru bani  Pana la sfarsitul anului va fi creat un fond de garantare a pensiilor private, cu rolul de a proteja contributiile angajatilor la fondurile de pensii private daca ar intra in incapacitate de plata. Fondul de garantare trebuie utilizat doar in cazul in care compania da faliment. "Administratorii de fonduri ne-au prezentat propunerile privind constituirea fondurilor de garantare, urmand ca normele legale de constituire sa fie adoptate in cateva saptamani", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.  PENSII OBLIGATORII. In privinta calendarului de introducere a pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II), Oancea a declarat ca in luna august va incepe procesul de aderare la unul dintre cele zece fonduri de pensii care vor fi autorizate. Angajatii de pana in 35 de ani vor trebui sa adere obligatoriu la un astfel de fond, iar persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani pot adera facultativ la aceste fonduri. "Pana acum, noua companii sunt in curs de autorizare pentru pilonul II si pana la sfarsitul anului vor fi minimum zece", a declarat Mircea Oancea. Presedintele CSSPP este optimist in privinta entuziasmului romanilor in acest domeniu, chiar daca recunoaste ca informarea publicului lasa mult de dorit si ca "oamenii nu sunt foarte constienti de necesitatea economisirii". Nici companiile nu vor putea sa demareze campanii publicitare pana in momentul in care se vor anunta conditiile de aderare la aceste fonduri, sustine Mircea Oancea. "Campania publica de informare, care va fi demarata in luna iulie, a fost intarziata din cauza ca nu am avut definitivata legislatia. Cu riscul de a intarzia intregul proces, nu avem de gand sa facem aderarea oricum", e de parere Oancea.  CALENDAR. Daca, din angust si pana la sfarsitul anului, cei obligati sa contribuie la un fond de pensii privat nu-si exprima nici o optiune vor fi repartizati aleatoriu, printr-un sistem informatic, unui fond autorizat, cu posibilitatea de a se muta ulterior la altul. In aceasta perioada de aderare de pana la sfarsitul anului, persoanele care si-au exprimat deja o optiune pentru un fond nu se pot muta la un altul. Pentru sistemul de pensii facultative (pilonul 3), exista deja patru administratori de fonduri autorizati, alti patru sunt in proces de autorizare. Limita contributiilor este de 15% din salariul brut, iar CSSPP doreste eliminarea acesteia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.