Retrocedarea Castelului Bran continua sa agite spiritele, scandalul fiind departe de a fi stins. Casa de avocatura care reprezinta interesele familiei de Habsburg, comisia care analizeaza aceasta tranzactie, dar si Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), prin vocea lui Adrian Iorgulescu, sunt persanajele-cheie ale discutiilor contradictorii. Revoltat de decizia comisiei prin care s-a afirmat ca retrocedarea Branului a fost gresita, iar actul prin care s-a realizat tranzactia este lovit de nulitate, avocatul Corin Trandafir a iesit, ieri, la rampa, acuzandu-i pe deputati de "slaba pregatire juridica".
"Decizia adoptata de comisie este gresita si constituie dovada slabei pregatiri juridice a celor care au adoptat-o. Totodata, aceasta decizie demonstreaza lipsa de atasament a acestor persoane fata de valorile democratiei, care presupun respectarea dreptului de proprietate ca un drept fundamental al omului", a declarat, citat de Mediafax, Trandafir, de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir. Avocatul s-a aratat "revoltat" si de faptul ca se finanteaza din bani publici activitatea unei comisii care aduce un "deserviciu" imaginii Romaniei.
Deputatul Dumitru Puchianu a declarat, in urma cu 2 zile, ca actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este lovit de nulitate absoluta, intrucat retrocedarea s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale si constitutionale. a€˛Concluzia raportului este ca actul de retrocedare a Castelului Bran este lovit de nulitate absoluta, pentru ca nu s-au respectat prevederile legilor existente, prevederi potrivit carora domeniul public este inalienabila€¯, a afirmat Puchianu, dupa ce a prezentat in Comisia de abuzuri raportul subcomisiei pe care o prezideaza. Referitor la acuzatia lui Puchianu ca, in momentul in care s-au stabilit mostenitorii castelului nu s-au respectat procedurile, astfel incat in prima cerere de retrocedare, formulata catre Prefectura Brasov, au existat cinci mostenitori, iar, ulterior, restituirea s-a facut doar catre trei dintre acestia, avocatul Trandafir a spus ca membrii comisiei nu au analizat cu atentie documentele din dosarul de retrocedare. "Doi dintre cei cinci mostenitori ai castelului au renuntat in favoarea celorlalti. Acuzatia adusa in acest sens demonstreaza ca membrii comisiei nici macar nu au studiat dosarul pe baza caruia s-a facut retrocedarea", a mai afirmat Corin Trandafir.

Zvonuri privind vanzarea

La celalalt pol al discutiilor se situeaza ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, care a apreciat ca retrocedarea s-a facut in mod "corect". Acesta a considerat ca pozitiile exprimate de unii membri ai comisiei care analizeaza modul in care imobilul a trecut in proprietatea lui Dominic de Habsburg au "tenta politica".
Retrocedarea Castelului Bran in mai 2006 lui Dominic Habsburg a iscat o serie de dispute care au culminat, in urma cu cateva luni, cu intentia Consiliului Judetean Brasov de a achizitiona monumentul. Intr-un an, pretul castelului a crescut de la 20 la 100 milioane de euro.
In luna ianuarie a.c., Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, a anuntat ca monumentul istoric a fost vandut la incredibilul pret de 100 milioane euro unei "firme de peste Ocean".
Zvonul nu a fost confirmat, iar avocatii lui Dominic de Habsburg au anuntat ca dupa ce se va ajunge la o intelegere cu privire la suma de vanzare cu unul dintre potentialii cumparatori, se va face o oferta "egala" MCC, pentru a se respecta legea in ceea ce priveste exercitarea dreptului de preemptiune. Preturile care s-au vehiculat in privinta Domeniului Bran devin ametitoare in momentul in care le comparam cu cele mai scumpe resedinte din lume sau cu alte castele situate in zone cu o mai mare traditie, precum Franta, Spania sau Italia. Cifrele avansate devin pur si simplu nerealiste. Potrivit Forbes, cea mai scumpa resedinta din lume, Updown Court, din Marea Britanie, este evaluata la 139 milioane de dolari (circa 107 milioane euro). Palatul are 103 camere, podea de aur in biblioteca, alee exterioara de marmura incalzita, sala de cinema (ca sa enumeram doar cateva din dotarile Updown Court) si un domeniu imens, insa nu si-a gasit inca un cumparator.