Un copil in virsta de un an si jumatate a fost scos la suprafata dintr-un put adinc de 10 metri, dupa o noapte de decizii luate cu sufletul la gura in Sintesti-Ilfov.

„Andrei, fii tare!", „Andrei, prinde coarda!". Acestea sint citeva dintre incurajarile pe care i le-au strigat, de la zece metri printr-un put abandonat cu diametrul de numai 25 de centimetri, pompierii si tatal copilului. In virsta de numai un an si jumatate, Andrei a cazut in putul din curtea casei, din comuna Sintesti, Ilfov. 30 de salvatori au incercat, timp de sapte ore, sa-l salveze pe micut. Si au reusit, ieri, la ora doua dimineata.

Comandantul Dorin Oltean povesteste cum a incercat sa „agate baiatul de minuta si sa-l scoata afara, cu bete de pescuit si tevi, legate la capat cu cordeline". De fiecare data, Andrei isi tragea mina inapoi. Echipa a decis sa sape o groapa paralela, pentru a ajunge la baietel. Pina la sosirea excavatorului, prima provocare a fost tinerea copilului in viata.

„Am introdus tuburi de oxigen, zece in total, pe toata durata interventiei. S-a tinut legatura cu copilul pe toata perioada interventiei, atit noi, cit si tatal acestuia, pentru a-l mentine in stare de constienta", explica locotenentul Dorin Oltean. La adincimea de zece metri, copilul s-ar fi putut intoxica fara oxigen si, totodata, ar fi putut sa intre in soc hipotermic daca ar fi adormit, din cauza temperaturii scazute din put.

Primul excavator a sapat in jur de patru metri, in timp ce salvatorii tremurau sa nu se surpe pamintul peste copil. Din cauza ca putul dezafectat era construit din tuburi puse unele peste altele, iar intre primul tub si cel de-al doilea exista un spatiu de aproape 20 cm, pamintul s-ar fi putut surpa peste baietel. „Trebuia sa eliminam acest pericol. Am reusit sa indepartam primul tub si am eliberat terenul din jur", adauga locotenentul Oltean.

Dupa venirea celui de-al doilea excavator, adincimea gropii paralele cu putul a ajuns la 8 m. „La aceasta adincime, solul era instabil si, daca am fi continuat, am fi pus in pericol viata copilului si a noastra. Impreuna cu colegii mei, am inceput sa sapam cu cazmale, lopeti si sape inca un metru, pina am ajuns la 30 de centimetri deasupra copilului, in exteriorul unuia dintre tuburile putului", spune Dorin Oltean. In tot acest timp, Oltean spune ca pamintul se surpa, cite putin, in jurul celor care sapau in groapa.Locotenentul Dorin Oltean descrie etapele
interventiei (click pe schita pentru a mari) Locotenentul povesteste cum, dupa ce a vorbit cu copilul si l-a linistit, a facut o spartura in tub, de 20 de centimetri. „Pe acolo l-am scos din put, finalizind salvarea, in jurul orei 2.00", adauga Dorin Oltean. Andrei a fost asteptat de doua echipe de medici si de o ambulata si a fost transportat la spital, medicii fiind optimisti. „In momentul in care l-am luat in brate, se citeau doua lucruri pe fata lui: disperarea si bucuria. Avea coatele putin julite. Am fost si l-am vazut azi, (ieri - n.r.) la spital, si era chiar voios", a mai spus Dorin Oltean.

30 de pompieri, militari, medici si angajati ai inspectoratelor de urgenta au participat la desfasurarea de forte. Comandantul Grupului Special de Salvatori, Dorin Oltean, a ramas ieri in tura pina seara. Oltean, in virsta de 43 de ani, este doctor in managementul riscului de incendiu.

Lista integrala a salvatorilor care au participat la operatiunea din Sintesti pe www.cotidianul.ro/select 2001: Oana Furnica devine erou national Tinara Oana Furnica a devenit erou national in vara lui 2001, cind a salvat un copil cazut intr-un put din Voluntari. Alina Pascariu, in virsta de doi ani si jumatate, a cazut pina la adincimea de 12 metri. Timp de opt ore, autoritatile s-au dovedit neputincioase. Oana, pe atunci in virsta de 18 ani, a venit sa dea o mina de ajutor si nu a ezitat sa-si lege o funie in jurul briului si sa coboare dupa fetita. Avea mai putin de 40 de kilograme, asa ca a incaput in putul de numai 36 de centimetri in diametru. Imediat dupa intimplare, Oana a fost coplesita de donatii, iar municipalitatea din Voluntari i-a construit o casa. S-a revazut cu Alina anul trecut, potrivit unei relatari a ziarului „Libertatea". Jessica McClure s-a vazut la televizor In 1987, micuta Jessica McClure, in virsta de un an si jumatate, a fost salvata dintr-o situatie aproape identica in Midland, Texas. Operatiunea a durat trei zile si a tinut cu sufletul la gura toata America. Pompierii au sapat un put paralel, printr-un sol aproape stincos, pina la adincimea de sapte metri la care ajunsese fetita. Cazul a ajuns sa fie ecranizat intr-un film al postului de televiziune ABC: „Everybody’s baby: The rescue of Jessica McClure". In urma cu doua saptamini, ziarul „USA Today" a inclus-o pe Jessica intr-un clasament al persoanelor care au reusit sa impresioneze America in ultimii 25 de ani, pe locul 22, imediat dupa naturalistul australian Steve Irwin. Iar lunea aceasta, emisiunea „The Today Show" a postului NBC a reluat povestea fetei salvate in urma cu 20 de ani. Jessica este acum casatorita, are un copil si povesteste cum a aflat de intimplare la virsta de cinci ani. A vazut povestea intr-un episod al emisiunii „Rescue 911" si, impresionata pina la lacrimi, i-a povestit mamei vitrege, caci parintii ei divortasera intre timp. A aflat ca era vorba chiar despre ea.