Romania va inregistra, atat anul acesta, cat si cel viitor, un deficit bugetar de 3,2% din Produsul Intern Brut, cu patru, pana la sase puncte procentuale peste prognozele realizate de autoritatile din Romania, potrivit Raportului Comisiei Europene p

Romania va inregistra, atat anul acesta, cat si cel viitor, un deficit bugetar de 3,2% din Produsul Intern Brut, cu patru, pana la sase puncte procentuale peste prognozele realizate de autoritatile din Romania, potrivit Raportului Comisiei Europene privind Finantele Publice in UE, dat publicitatii ieri.
Astfel, conform prognozelor realizate de serviciile Comisiei, deficitul bugetului general consolidat va atinge, in acest an, 3,2% din PIB. Pe partea de cheltuieli bugetare, documentul noteaza ca "politica bugetara va fi relaxata atat in ceea ce priveste cheltuielile de capital, cat si consumul si transferurile sociale". Privitor la venituri, insa, raportul atrage atentia asupra faptului ca "estimarea serviciilor Comisiei este mai putin optimista decat cea a autoritatilor de la Bucuresti, in special cu privire la veniturile din taxe indirecte". De asemenea, restiturile prin Fondul Proprietatea si majorarile salariale in sectorul de stat nu au fost incluse in bugetul pe 2007, potrivit forului european.

Colectarea din TVA va creste cu 1% anul acesta

In acest sens, estimarile Comisiei Europene arata ca unele masuri bugetare adoptate vor avea un impact diferit fata de cel luat in calcul de autoritatile romane. Astfel, potrivit serviciilor CE, colectarea din taxa pe valoarea adaugata ar urma sa inregistreze o crestere cu un punct procentual din PIB, iar din impozitul pe venit cu 0,5% din PIB. In schimb, veniturile din taxe vamale se vor diminua cu 0,4%, iar reducerea contributiilor sociale mai pune o presiune de 0,3% din PIB. Totodata, serviciile Comisiei prognozeaza o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,5% din PIB si a celor sociale cu 0,4% din PIB, dar si o scadere a subventiilor cu 0,9% din PIB.

Procedura de deficit excesiv ameninta Romania

Comisia a mentinut in iunie acelasi nivel al deficitului bugetar indicat in prognoza economica de primavara, din luna aprilie. La acel moment, comisarul pentru Afaceri Europene, Joaquin Almunia, anunta ca in iunie Comisia ar putea lua masuri in conformitate cu Pactul de Crestere si Stabilitate Economica. Eventualele masuri invocate de Almunia vizeaza deschiderea unei proceduri de deficit excesiv impotriva Romaniei. Conform Pactului, deficitul bugetar al statelor membre trebuie sa fie de cel mult 3% din PIB.

Fondurile europene alocate Romaniei se vor dubla anul viitor

Raportul mai face o evaluare a impactului fondurilor structurale si a contributiei la bugetul UE in perioada 2007-2013, ajungand la concluzia ca Romania este un beneficiar net. Raportul arata ca, in acest an, sumele alocate Romaniei prin instrumentele financiare europene se ridica la 2,4% din PIB si vor creste la 4,8% din PIB, anul viitor. Documentul atrage, insa, atentia asupra faptului ca Romania a dat dovada, in ultimii doi ani, de o capacitate de absorbtie mai redusa, in comparatie cu statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Tara noastra a atras 25% din fondurile de preaderare, PHARE si ISPA, in 2005 si 2006, in timp ce media in cele 10 state noi membre a fost de 47%.

Reforma pensiilor va aduce cheltuieli de 0,2% din PIB in 2008

De altfel, estimarile forului european mentin acelasi nivel, de 3,2% din PIB, al deficitului bugetar si pentru anul 2008, in ciuda unei cresteri economice robuste. Previziunile bugetare pentru anul viitor iau in calcul costul reformei pensiilor, care va insemna introducerea pilonului II si, prin urmare, o cheltuiala a bugetului de 0,2% din PIB. Deficitul estimat de Guvernul roman, conform planului de convergenta transmis Comisiei in ianuarie, este de 2,8% din PIB in 2007 si de 2,6% din PIB in 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.