Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, ieri, amenajarea spatiilor verzi din curtea Palatului Parlamentului. Se are in vedere construirea unei fantani arteziene, repararea retelei de hidranti exteriori si realizarea unei retele automate de udare. Potrivit secretarul Camerei, Valeriu Zgonea, inca nu se stie cat va costa in total aceasta amenajare.
Intr-un memorandum intern se arata ca Palatul Parlamentului beneficiaza de 34 ha de spatiu verde. a€˛Proiectele de amenajare peisagistica s-au realizat in perioada 1994-1996 cand s-au plantat arbori rasinosi si foiosi, garduri vii de tuia si buxus, trandafiri, iar dupa aceasta perioada, au fost realizate numai lucrari de gazonare, plantare flori anuale si bienale", se mentioneaza in memorandum. In document se mai precizeaza ca pentru udarea zonelor verzi uneori se foloseste partial si cu multe probleme reteaua de hidranti exteriori pentru incendii, care dateaza de la inceputul constructiei Casei Poporului si acest lucru a dus la degradarea spatiilor verzi.
Conform acestui memorandum, avand in vedere si organizarea la Bucuresti a summit-ului NATO in 2008, este necesara refacerea spatiului verde prin a€˛realizarea unei retele care sa ude zonele verzi in mod diferentiat, in functie de specii, prin monitorizare electronicaa€¯, precum si o fantana arteziana care sa a€˛puna in evidenta cladirea si sa intregeasca arhitectura Bulevardului Uniriia€¯.