Liderul PIN Cozmin Gusa a difuzat marti, 12 iunie 2007, un Apel catre liderii partidelor politice intitulat: "Sa-i dam guvernul lui Basescu. Pana in 2008".
Cand Gabriela Antoniu de la Jurnalul National, releul meu de peste zi, din Sala de lectu
Liderul PIN Cozmin Gusa a difuzat marti, 12 iunie 2007, un Apel catre liderii partidelor politice intitulat: "Sa-i dam guvernul lui Basescu. Pana in 2008".
Cand Gabriela Antoniu de la Jurnalul National, releul meu de peste zi, din Sala de lectura de la Biblioteca Academiei, cu politichia romaneasca, mi-a citit la telefon titlul Apelului, am avut o reactie imediata:
Asta-i buna! De ce sa nu-i dam si Carpatii?! Sa-i poata striga mai bine lui Emil Boc, aflat la Cluj, ordinele pentru PD!
Seara, citind Apelul, mi-am dat seama ca reactiile imediate nu sunt bune nici in comentariul politic.
Desigur, propunerea lui Cozmin Gusa e fantezista. E greu de presupus ca partidele politice vor fi atat de generoase cu Traian Basescu,  incat sa-i faca acum cadou puterea absoluta.
Ea e insa in stilul liderului PIN. Cel de a atrage atentia, in chip viclean, asupra unei realitati ce scapa multora.
Cozmin Gusa a sesizat pericolul pe care-l reprezinta posibilitatea lui Traian Basescu de a sustine in campania electorala din 2008 ca PD si PLD trebuie sa detina majoritatea in Parlament, pentru ca presedintele sa aiba, in fine, si guvernul pentru a duce la bun sfarsit proiectele marete pe care, intre noi fie vorba, nu le are.
Aceasta posibilitate e data de ceea ce multi au identificat prosteste drept esecuri consultarile de la Cotroceni.
In realitate, ele n-au fost esecuri.
Pentru ca Traian Basescu n-a urmarit instalarea unui guvern PNL - PD - PLD, asa cum a precizat in Scrisoarea trimisa partidelor parlamentare.
Atat inaintea consultarilor, cat si dupa aceea au fost si minti lucide care au sesizat absurditatea propunerii lui Traian Basescu:
1) PNL n-ar fi fost de acord cu un guvern condus de altcineva decat Calin Popescu Tariceanu.
2) Un guvern PNL - PD - PLD ar fi semanat prea mult cu o varza à la Cluj politica pentru a putea fi format.
3) PNL - PD - PLD n-ar fi avut majoritatea parlamentara confortabila necesara unui guvern solid, stabil.
De ce atata energie pusa de Traian Basescu in asa-zisa formare a unui guvern PNL - PD - PLD?
E o intrebare de prisos.
Traian Basescu n-a urmarit o clipa formarea unui asemenea guvern. Nici a unui guvern PSD - PD sau doar PSD cum a lasat sa se inteleaga contactele prin boscheti cu liderii PSD.


Traian Basescu a urmarit crearea unui moment electoral. Tinta vorbelor si actelor sale de dupa Referendum consta in castigarea la scor a europarlamentarelor, localelor si generalelor de catre Partidul sau prezidential, alcatuit din PD si PLD. Pentru a ajunge Stapanul absolut al Romaniei, el  are nevoie de o majoritate parlamentara zdrobitoare data de un partid care sa-i raspunda la comenzi si cand nu le da. Un partid de Boci multiplicati.
Intreaga tarasenie cu consultarile a avut drept scop sa fixeze in constiinta electoratului de Dreapta urmatoarele:
1. Imaginea unui PNL aflat in negustorie cu PSD.
Lovitura e dubla:
Pe de o parte, rupe PNL de electoratul de Dreapta. Pe de alta, adanceste imaginea unui PSD care e in opozitie doar cu vorba.
2. Imaginea unui presedinte care
s-a zbatut sa impuna un guvern al sau, conditie pentru transpunerea in practica a proiectelor sale. Dat fiind ca partidele s-au opus, el va putea de acum incolo sa duca o campanie violenta impotriva guvernului Tariceanu din perspectiva unei opozitii adevarate, PSD fiind la putere prin sprijinul dat PNL.


Consultarile de la Cotroceni se constituie astfel intr-un  moment de campanie electorala inceputa chiar din zilele anterioare Referendumului, cand Traian Basescu a infatisat opiniei publice Programul cu care PD si PLD se vor prezenta in alegeri.
Din acest punct de vedere, nu-i exclus ca Traian Basescu sa nu-si fi propus a aduce PD la putere.
Ar fi fost un gest fara rost.
PD se afla la Putere:
1) Prin liderul numit Traian Basescu.
2) Prin miile de rozatori din administratia locala din toate ministerele, care rod nu numai din putina PNL, dar si din cascavalul fondurilor europene.
Adaugate Motiunii de cenzura, consultarile privind un guvern imposibil au avut menirea de a-l aduce pe Traian Basescu in situatia care-i convine de minune: cea de politician care nu poate face nimic, pentru ca n-are la indemana toata puterea.
Desigur, solutia avansata de Cozmin Gusa in Apel - a-i da guvernul, pentru ca, la alegerile din 2008, sa poata fi intrebat ce a facut - nu-i fezabila.
Ramane insa din Apel semnalul de alarma privind strategia asumata de Traian Basescu pentru a putea obtine, in 2008, o majoritate parlamentara zdrobitoare.
Va lua cineva in serios acest semnal? Tare ne temem ca nu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.