Continuam abordarea strategiilor aplicabile pentru o piata care se situeaza pe un trend ascendent.
In situatia in care se anticipeaza o volatilitate ridicata, pe piata instrumentelor financiare derivate se pot realiza castiguri substantiale, insa si riscurile la care se supun investitorii sunt mai ridicate. Astfel, pentru cei cu un apetit mai scazut fata de risc, dar care vor sa profite de fluctuatiile ample ale pietei, sunt recomandabile strategiile cu optiuni.
Dupa cum am amintit anterior, pentru o piata situata pe un trend ascendent, pe fondul unei volatilitati in crestere se pot initia atat strategii de tipul Long Call, cat si Spread invers Call echilibrat.
Vom detalia, in continuare, caracteristicile celei de-a doua, prima fiind prezentata intr-un articol precedent. De obicei, pozitia este stabilita prin vanzarea unei optiuni Call a€žla bani" sau in apropierea acestui nivel si cumpararea a doua optiuni Call a€žin afara banilor", pe acelasi activ suport si scadenta similara, astfel incat sa se obtina un surplus (credit) initial (desi in valoare destul de redusa). In functie de preturile de exercitare selectate, exista insa posibilitatea ca pozitia sa fie stabilita cu un deficit initial (debit).
De exemplu, se vinde o optiune Call DESIF2 cu scadenta decembrie, la un pret de exercitare de 3,600 lei/actiune, cu o prima de 0,35 lei/actiune, si se cumpara doua optiuni Call similare, la un pret de exercitare de 3,800 lei/actiune, cu o prima de 0,100 lei/actiune. Diagrama profit/pierdere alaturata evidentiaza riscul redus la care se supun investitorii. Astfel, pierderea maxima se produce atunci cand pretul pietei este la acelasi nivel cu pretul de exercitare mai ridicat, in situatia prezentata, 3,800 lei/actiune, fiind egala cu diferenta dintre cele doua preturi de exercitare, din care se scade, respectiv la care se adauga creditul sau debitul net initial.
Pierderea maxima in exemplul dat este de 3,800 lei - 3,600 lei - (0,350 lei - 0,100 lei) = - 0,050 lei/actiune.
Pragul de rentabilitate, dupa cum se poate observa, este realizat in doua puncte, cel inferior este redat de pretul de exercitare mai redus la care se adauga creditul initial incasat (daca pozitia are un debit initial, atunci nu va exista prag inferior de rentabilitate), iar celalalt se obtine cand valoarea intrinseca a optiunii cu pret de exercitare mai redus este egala cu valoarea intrinseca a celor doua optiuni cu pret de exercitare mai ridicat, la care se adauga (din care se scade) creditul (debitul) initial: Pm1 = 3,600 lei + (0,350 lei - 0,200 lei) = 3,750 lei/actiune; Pm2 = 2 x (3,800 lei + 0,100 lei) - (3,600 lei + 0,350 lei) = 3,850 lei/actiune. Profitul potential este nelimitat, daca piata inregistreaza o ampla variatie pozitiva, peste nivelul pragului de rentabilitate superior, de 3,850 lei/actiune.
Tabelul urmator prezinta nivelul profitului/pierderii in functie de evolutia pretului futures al activului suport.
Datorita profilului redus de risc, strategia este utila pentru scadente mai indepartate, in aceasta perioada existand posibilitatea ridicata a unei evolutii favorabile investitorului.

Anca Mates, ec. in departamentul optiuni BMFMS